Societatea anonima pe actiuni - Piata de capital

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Este asadar o societate mare de capital, care e impartit pe actiuni (in general anonime si transmisibile) iar actionarii sunt raspunzatori de datoriile societatii in limita numarului si valorii actiunilor subscrise. Obligatiunile sociale de SA sunt garantate cu patrimoniul social.

Infiintarea unei SA are loc prin constituirea capitalului social, prin emisiunea de actiuni. Aceata p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Societatea anonima pe actiuni - Piata de capital

Este asadar o societate mare de capital, care e impartit pe actiuni (in general anonime si transmisibile) iar actionarii sunt raspunzatori de datoriile societatii in limita numarului si valorii actiunilor subscrise. Obligatiunile sociale de SA sunt garantate cu patrimoniul social.

Infiintarea unei SA are loc prin constituirea capitalului social, prin emisiunea de actiuni. Aceata presupune impartirea capitalului societatii in mai multe parti egale iar o astfel de parte alicota devine valoarea nominala a unei actiuni, cea inscrisa pe formular si care pentru societate e un curs ferm ce nu poate fi insa mai mic de 1000 lei/actiune ; aceasta valoare nominala nu se ia in calcul in momentul inscrierii societatii la bursa ci atunci se ia in calcul valoarea estimala a societatii in acel moment.

Cu aceasta valoare nominala, ulterior infiintarii SA se pot face doua genuri de operatiuni :de marire a ei, in cazul in care o parte din profit se acumuleaza si se transforma in capital social, deci permite majorarea valorii nominale in cazul unei noi transe de emisiuni (fara a se modifica numarul actiunilor);de divizare a valorii nominale si deci marirea numarului de actiuni atunci cand o societate isi pastreaza capitalul social, dar mareste baza actionariatului pentru a atrage mai rapid disponibilitatile din economie.

Aceste operatiuni e emisiune si lansare pe piata de actiuni formeaza continutul pietei primare de capital. Dupa aceea are loc negocierea, vanzarea sau cumpararea de actiuni pe piata bursiera prin intermediul agentilor de bursa (numiti brokeri, jobberi).

Cursul este deci pretul real pe piata al unui titlu financiar (actiune sau obligatiune) care se obtine la bursa pe baza raportului cerere/oferta pentru respectivul titlu. Acest raport mai poate fi influentat si de veniturile aduse anterior de societate, situatia financiara a societatii, rata inflatiei si rata dobanzii, diferite zvonuri, climatul social national sau international, diferite crize.

Actiunile si obligatiunile sunt deci titluri financiare pe termen lung, fractiuni de capital social ce se negociaza la burse. Ele confera proprietarilor lor calitatea de coproprietar cu drepturi pe de-o parte pecuniare (de a-si incasa dividend, de a participa privilegiat la noi transe de emisiuni, de a fi despagubit la dizolvarea societatii) dar si drepturi la informatii, drept de vot in socitetate, drept de a se prezenta in justitie.

Obligatarii (detinatorii de obligatiuni) nu au aceste calitati de coproprietate, ci sunt doar creditori ai societatii cu drepturi de creanta, adica de a incasa la scadenta contravaloarea obligatiunilor plus o dobanda fixa de obicei mai mare fata de cea bancara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.