Societatea

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 8.36

nivel: Facultate

Desi nu exista doua tratate de sociologie care sa abordeze problema raporturilor dintre individ si societate dupa decupaje epistemologice identice, majoritatea incercarilor de anvergura teoretica afirma, intr-un fel sau altul, ca realitatea sociala se structureaza la trei mari niveluri. In primul rand, cel al personalitatii sociale, sau acea parte a personalitatii rezultata din socializare, apoi n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Societatea

Desi nu exista doua tratate de sociologie care sa abordeze problema raporturilor dintre individ si societate dupa decupaje epistemologice identice, majoritatea incercarilor de anvergura teoretica afirma, intr-un fel sau altul, ca realitatea sociala se structureaza la trei mari niveluri. In primul rand, cel al personalitatii sociale, sau acea parte a personalitatii rezultata din socializare, apoi nivelul actiunii si raporturilor sociale, cuprinzand complexitatea interrelatiilor ce se stabilesc in interiorul formelor concrete de organizare sociala si, in fine, sistemului social global.

Acceptand aceasta structura ontologica, credem ca nu comitem o reductie nepermisa daca plasam interogatia pe terenul nivelului intermediar, cel al relatiilor si actiunii sociale. In ceea ce ne priveste, am incercat pastrarea unei distante rezonabile de devierile sociologiste sau psihologizante prin plasarea analizei la nivelul relatiilor si interactiunilor sociale, loc simbolic al nasterii caracterului social si al intalnirii individului cu societatea. Am ales o traiectorie interogativa de la individ spre societate, poposind cu predilectie asupra raporturilor interumane care fundeaza socialitatea si sociabilitatea, solidaritatea si actiunea colectiva,

fara a analiza intr-un spatiu separat macrodeterminarea sociala, datorita faptului ca demersul critic asupra variantelor individualiste contine majoritatea presupozitiilor acestei perspective. In al doilea rand, analiza "tiraniei" structurilor si legilor sociale constituie partea "tare" a demersului sociologic, poate chiar principala ratiune a existentei sociologiei, de aceea elemente specifice acestui demers se gasesc in toate capitolele volumului de fata.Un posibil raspuns a fost dat in interiorul unei clasice teme a diseratiilor filosofice prin intrebarea legata de ceea ce este innascut la individ si ceea ce este dobandit in cursul vietii prin educatie.

Indiferent daca balanta argumentarii s-a inclinat spre preponderenta bagajului genetic al individului sau spre accentuarea faptului ca la nastere omul este o masa informala pe care educatia o modeleaza in functie de propriul ei continut, pentru sociolog, aceasta este o falsa problema. Sociologul va incerca sa cerceteze mecanismele prin care personalitatea individului primeste de la societate acele caracteristici care fac din el o fiinta sociala sau cum impune societatea constrangeri membrilor sai. In fine, sociologul va cauta ceea ce este "social" la indivizi si in ce masura membrii unui grup dezvolta comportamente si atitudini care le-au fost transmise prin intermediul societatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.