Socializarea

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dupa cum se va arata in 2.1., inteles in sens larg, conceptul de educatie se apropie mult de cel de socializare. Fata de educatie - chiar fata de cea informala, neinstitutionalizata - socializarea este totusi un concept mai cuprinzator. In primul rand, pentru ca inglobeaza si invatarea de catre membrii unui grup sau a unei culturi de continuturi axiologice si comportamentale pe care respectivul gr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Socializarea

Dupa cum se va arata in 2.1., inteles in sens larg, conceptul de educatie se apropie mult de cel de socializare. Fata de educatie - chiar fata de cea informala, neinstitutionalizata - socializarea este totusi un concept mai cuprinzator. In primul rand, pentru ca inglobeaza si invatarea de catre membrii unui grup sau a unei culturi de continuturi axiologice si comportamentale pe care respectivul grup si respectiva cultura nu ar dori sa le transmita.

In al doilea rand - si legat de primul aspect - este faptul ca in socializare insusirea de cunostinte, valori, conduite se poate realiza chiar fara ca acei de la care se invata sa stie ca ei sunt sursa de educatie. Desi educatia este principala modalitate de realizare a ei, socializarea implica si procese de invatare mai difuze, cum este cel al imitatiei si contagiunii.

Socializarea se refera cu precadere la copilarie si adolescenta, la insusirea unor deprinderi, valori si norme de baza. Dar cu deosebire in societatile complexe si dinamice, traiectoria de viata a indivizilor inseamna schimbarea de statusuri si roluri si deci nevoia de restructurare a cunostintelor si conduitelor. De aceea, socializarea se intinde pe tot parcursul vietii. Intrarea intr-o noua pozitie sociala si intr-un nou rol se mai numeste si resocializare. Ea este, de regula, precedata sau acompaniata de desocializare, adica de iesirea dintr-un anumit status si rol si in consecinta de renuntarea la normele si conduitele atasate acelui statut si rol.

Trecerea de la exercitarea unei profesiuni la starea de pensionar este un exemplu de desocializare si resocializare. In acest context, literatura de specialitate mai opereaza si cu notiunea de socializare anticipativa. Ea se refera la modul in care indivizii isi reprezinta viitoarea lor situatie sociala, rolul pe care urmeaza sa-l joace, si cum se pregatesc pentru acesta. Masura in care reprezentarile despre statusul si rolul anticipat sunt realiste sau nu, conteaza in procesul de socializare efectiva, in reusita adaptarii la noua situatie si in gradul de satisfactie resimtita. Imaginile pe care elevii de liceu din clasele terminale le au vizavi de viitoarea postura de studenti ilustreaza acest fenomen.

Prin socializare nu numai ca o fiinta biologica devine o fiinta sociala a unei culturi, insusindu-si o limba, obiceiuri, valori si norme specifice, ci ea devine fiinta umana in general. Daca nu traieste intre semenii sai si nu este invatat, copilul nu achizitioneaza nici cele mai elementare comportamente umane, cum ar fi mersul biped. Socializarea este deci umanizare. Acest lucru a fost dovedit intr-o maniera cumva cvasiexperimentala, in sensul ca, datorita unor imprejurari nefericite, mai multi copii au ajuns in situatia de izolare extrema.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.