Socializare si devianta in perioada adolescentei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Rezumat: Fiecare adolescent este un caz concret, distinct si trebuie tratat ca atare. El are maniera sa proprie de a creste si de a se dezvolta si nu poate fi cu adevarat ajutat sa-si depaseasca dificultatile personale decat daca se ajunge la cunoasterea modului sau individual de a evolua. In aceasta perioada un rol important il are sentimentul de auto-stima, aspiratiile sale, convingerea ca va pu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Socializare si devianta in perioada adolescentei

Rezumat: Fiecare adolescent este un caz concret, distinct si trebuie tratat ca atare. El are maniera sa proprie de a creste si de a se dezvolta si nu poate fi cu adevarat ajutat sa-si depaseasca dificultatile personale decat daca se ajunge la cunoasterea modului sau individual de a evolua. In aceasta perioada un rol important il are sentimentul de auto-stima, aspiratiile sale, convingerea ca va putea accede fara piedici la rolurile de prestigiu din societate.

Din cauza lipsei acestor convingeri apar personalitati morale distorsionate, labile aflate in conflict latent cu normele si valorile societatii.Abstract: Every theenager is an concret and distinct cose and it must be trated as well. He has his proper way of growning up and his proper way of development, and if we don◊(TM)t really known his individual way of development, we can't really help his to pass over his difficulties. In this period an important rol think is the selfestime, his dreams, the feeling that he can prosper in all what he does in society. Because this bellivings are missing appears labil personalities that are in latent conflict with the values of the society.

Studenta a Facultatii de drept si stiinte sociale, specializarea asistenta sociala.Formarea constiintei morale a tinerilor constituie un proces complex a carui rezultanta valideaza in fapt eficienta socializarii umane a integrarii sociale armonioase in universul adultilor. Acest proces nu este lipsit de sinuozitati deoarece mai mult decat orice obiect educativ edificarea constiintei morale se confrunta cu multiple probleme de evaluare care nu pot fi elaborate si solutionate din punctul de vedere al educatorului, ci impun proiectarea prealabila a unui context formativ care sa faca compatibile exigenta educatiei cu cerintele specifice si aspiratiile proprii subiectului acestui proces.

Formarea acestei compatibilitati trebuie sa stea in centrul oricarei actiuni de educatie morala astfel ca departe de a mai reprezenta doar imperative dominante de influente coercitive paternaliste, obligatiile circumscrise constiintei morale trebuie sa devina expresia cea mai deplina a convingerilor, vointei si aspiratiilor tanarului.In absenta acestei convergente intre exigentele educative si cerintele invocate de subiectul educatiei se pot inregistra numeroase erori care genereaza adeseori formarea unei personalitati morale distorsionate, labile aflate in conflict latent cu normele si valorile sociale si a carei inadaptare constituie sursa celor mai multe acte cu caracter deviant.

Pertinenta aspectelor sociale legate de procesul de formare a constiintei morale, precum si importanta rezolvarii lor in mod adecvat, in functie de obiective specifice si diferentiate de la o etapa la alta par justificate, mai ales in epoca noastra ale carei schimbari profunde si accelerate marcheaza un impact profund si asupra adolescentilor, aceasta categorie a tineretului care mai mult ca altadata ridica o serie de probleme educatorului.

Nu este intamplator faptul ca cea mai mare parte din adolescenti sunt considerati de adulti ca avand conduite negative, stereotipia evaluarilor vizand cu prioritate sfera constiintei morale. Adolescentii de azi sunt mult mai emancipati iar majoritatea comportamentelor si conceptiilor lor demonstreaza o asemenea mobilitate si libertate morala incat pare dificila comparatia dintre generatiile de ieri cu cele de azi. Aceste aprecieri lasa sa se intrevada insatisfactia adultilor fata de conduitele morale adolescentine si incomprehensiunea lor fata de valorile universului adolescentilor, nu trebuie in mod obligatoriu generalizate, dar nici nu trebuie privite ca pe niste simple produse ale imaginatiei varstnicilor.

Ele par confirmate de o serie de atitudini si comportamente caracterizate prin excentricitate, agresivitate si conflicte puternice cu anturajul educativ imediat. Numeroase lucrari se refera la generatia sceptica, tineretul revoltat, generatia evaziunii, societatea adolescentina si sa invoce conflictul dintre generatii ca tema dominanta a unei subculturi specifice aflate in divergenta puternica cu normele si valorile societatii globale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.