Socialismul premarxist

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Claude Henry conte de Saint Simon
A fost fondatorul socialismului francez si adeptul unui "guvern al afacerilor" - guvern format din tehnocrati; el socotea ca economia era mult mai importanta decat politica si afirma ca revolutia franceza esuase pentru ca nu atacase privilegiile oferite de averi; a apreciat mult dezvoltarea economica industriala si financiara din timpul sau, de aceea recoma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Socialismul premarxist

Claude Henry conte de Saint Simon
A fost fondatorul socialismului francez si adeptul unui "guvern al afacerilor" - guvern format din tehnocrati; el socotea ca economia era mult mai importanta decat politica si afirma ca revolutia franceza esuase pentru ca nu atacase privilegiile oferite de averi; a apreciat mult dezvoltarea economica industriala si financiara din timpul sau, de aceea recomanda formarea unui guvern din bancheri, industriasi si tehnicieni.

Dupa el, mijloacele de productie trebuiau sa apartina toate unui fond social; caci societatea urma sa evolueze inevitabil spre socialism, pe care statul trebuia sa il pregateasca prin crearea acestor fonduri sociale.Nu credea intr-o societate fara de clase si nu era impotriva marilor venituri pe care unii le castigau, cu conditia ca aceste venituri sa fie castigate onest; dar el nu accepta veniturile provenind din proprietatea mostenita - considerata a fi exploatare.

Charles Fourier
Charles Fourier credea ca raul in societate pornea din constrangerile impuse de societate individului; credea ca odata inlaturate aceste constrangeri oamenii ar munci in armonie.

Aceasta formula constituie principiul sau: al "armoniei pasiunilor" (harmonie des passions); el a venit cu ideea crearii unor stabilimente in care aproximativ 1600 de persoane sa fie adapostite: falanstere (phalansteres) - pentru ca ei sa munceasca in armonie; nu exista exploatare si constrangeri.

A avut o importanta considerabila a gandirii sale in mediul narodnic rus asupra caruia a avut o influenta ca si asupra unui mare ganditor rus: Cernisevski.

Louis Blanc
Autor al unei lucrari: "Organisation du travail" (1839); aceasta carte a avut ecouri in timpul sau; el credea ca raul din societate era datorat competitiei care se naste intre oameni, ceea ce il determina sa sustina ca statul ar trebui sa preia controlul asupra industriei Se pare ca dimpotriva, competitia duce la dezvoltare; daca e desfasurata in conditii civilizate.

Acest stat trebuia sa creeze niste "ateliere nationale" care sa le garanteze muncitorilor stabilitatea postului si salarii decente; aceasta idee se leaga de formula sa precedenta, in legatura cu competitia; e o idee utopica - socialism utopic.

Tentativele de a organiza asemenea ateliere au dus la rezultate dezastruoase, dar ca precursor utopic al lui Marx, Blanc este important; pentru ca el e primul care a atribuit statului rolul de a construi noua ordine sociala - noutatea consta in faptul ca el a remarcat interdependenta reforma politica plus reforma sociala.

4. Pierre Joseph Proudhon
Pierre Joseph Proudhon a fost un personaj contradictoriu; in 1840 el a publicat lucrarea "Qu' est-ce que la propriete" - cu faimosul mesaj "La propriete c'est le vol".

De fapt, el era pentru proprietatea, nu o respingea; dar la baza doctrinei sale sta individualismul, care l-a determinat sa respinga statul si sa respinga orice forma de collectivism.

Socialismul propus de el e un fel de mutualism, intrajutorare - acesta consta in crearea de banci de schimb, unde muncitorii trebuiau sa depuna rezultatele muncii lor pentru care trebuiau sa primeasca niste cupoane, cupoane ce ar fi servit drept bani El cerea reorganizarea economica a societatii, ca si Marx.

Revolutiei franceze i se poate reprosa faptul ca a fost doar o revolutie politica ce nu a dus la reorganizarea economica a societatii, considera ca tot ceea ce revolutia politica poate sa faca era sa schimbe echilibrul de putere in interiorul statului dar el se opunea acestui stat; sustinea doctrina individualismului.

Schimband ordinea economica existenta trebuia sa se aboleasca orice fel de putere organizata, iar indivizii sa fie lasati sa isi opereze si sa conduca singuri propriile lor aranjamente economice; pentru aceasta, Proudhon considera ca revolutia nu era necesara.Facand diferenta intre actiunea politica si economica, repudiind actiunea politica, el devine fondatorul anarhismului francez.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.