Socialism si comunism

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Daca societatea este identificata cu intreaga comunitate, este in mod legitim echivalata cu poporul. In consecinta, 'vointa sociala' poate implica vointa populara sau generala. Proprietatea sociala este a intregului popor, participarea sociala la guvernare este una populara, s.a.m.d. Conceptul politic de socialism apare pentru prima data in 1832 in jurnalul La Globe editat de urmasii lui Saint-Sim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Socialism si comunism

Daca societatea este identificata cu intreaga comunitate, este in mod legitim echivalata cu poporul. In consecinta, 'vointa sociala' poate implica vointa populara sau generala. Proprietatea sociala este a intregului popor, participarea sociala la guvernare este una populara, s.a.m.d. Conceptul politic de socialism apare pentru prima data in 1832 in jurnalul La Globe editat de urmasii lui Saint-Simon (1760-1825), desi este mentionat succint cativa ani mai devreme (1827) in revista britanica Co-operative Magazine.

Este perioada in care urmasii lui Robert Qwen (1771-1858) si Saint-Simon incep sa se refere la convingerile lor ca la unele socialiste, iar termenul se raspandeste in Franta, Belgia, si Statele Germane. Initial socialismul era asociat oarecum contradictoriu cu colectivismul, comunismul si social-democratia. Cu colectivismul, pentru ca era vazut ca un instrument al unei politici publice, centralizate, si regulatoare a economiei si societatii civile.

Comunismul, mai vechi si mai primitiv, se referea initial la comunitatile monahale si tribale si reprezenta o forma de reglare a consumului in mod egal, iar socialismul era specific societatilor industrializate. Marx insa, in Manifestul Partidului Comunist, stabileste o distinctie neta intre comunismul revolutionar si socialismul utopic care era o doctrina burgheza. Social-democratia era considerata la inceputul sec. XX ,datorita partidului socialist german, echivalentul marxismului organizat.

Bolsevicii inainte de a se transforma in partidul comunist al Uniunii Sovietice erau reuniti in partidul social-democrat muncitoresc. Din 1920 incoace social-democratia este legata de socialismul reformist si de traditia social liberala. In concluzie, este foarte dificil sa afirmam ca trasatura principala a socialismului este colectivismul, ca socialismul este profund diferit de comunism, sau ca social-democratia este un curent non-socialist. Trebuie de fiecare data sa avem in vedere contextul istoric in care folosim aceste concepte precum si incarcatura ideologica specifica pe care le-o atribuim.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.