Social si psihosocial - alegerea partenerului de viata

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Continutul transformarilor radicale produse in alegerea partenerului de la societatile traditionale la cele moderne si post - moderne este subsumat expresiei " de la optiunea altora la optiunea proprie". In societatile moderne familia nucleara este mai putin puternica si pragmatica decat in societatile bazate pe grupuri domestice extinse. Pe masura ce familia si-a pierdut din relevanta economica, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Social si psihosocial - alegerea partenerului de viata

Continutul transformarilor radicale produse in alegerea partenerului de la societatile traditionale la cele moderne si post - moderne este subsumat expresiei " de la optiunea altora la optiunea proprie". In societatile moderne familia nucleara este mai putin puternica si pragmatica decat in societatile bazate pe grupuri domestice extinse. Pe masura ce familia si-a pierdut din relevanta economica, politica, religioasa si de instruire profesionala, controlul celor mai in varsta asupra tinerilor a devenit mai putin apasator.

Daca in societatile arhaice si traditionale casatoria era o chestiune ce privea interesele prozaice ale "clanului", astazi alegerea partenerului conjugal, este tot mai mult o problema a individului in cauza. S-a trecut de la casatoria aranjata de parinti si rude la casatoria bazata pe alegere libera a persoanei. Aceasta modificare a fost determinata si de schimbarea functiei dominante a familiei: de la cea instrumental - economica la cea expresiv - emotionala. Formula maritala dezirabila a devenit familia nucleara intemeiata pe sentimente pozitive, pe dragoste romantica.

Sintagma "dragoste romantica" s-a impus pe teritoriul nord - american pentru a sublinia adaosul de idealizare, sentimentalism ce intervine intr-o iubirea autentica spre deosebire de simpla sexualitate. In acceptia americana prin "dragoste romantica" se intelege iubirea adevarata, dezinteresata, bazata pe atasament reciproc, in centrul careia se afla atractia puternica a unuia fata de celalalt. Aceasta nu numai ca nu exclude relatiile sexuale dar, de cateva decenii aproape ca le presupune.

W. Goode in 1959 descria sindromul dragostei romantice in urmatorii termeni: idealizarea celui iubit (uneori pana la "orbire"); conceptia ca unul (una) si numai unul (una) este marea iubire, aceasta insemnand credinta pana la moarte; dragostea le invinge pe toate; lasarea in voie a emotiilor personale; aproape totul in comportament este colorat de haloul marii pasiuni; de regula "dragostea romantica" este asociata cu dragostea la prima vedere (dupa P. Ilut, 2005, p. 100)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.