Social democratia

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Poate chiar problema bazei sociale se pune altfel. Social- democratia Vest poate avea baze populare, adica foarte largi. Social-democratia Est, cel putin in perioada de tranzitie, obiecAZtiv angajata impotriva egalitarismului si aplatizarii initiativeAZlor-angajata pentru construirea virfurilor sociale dinamizatoare. Ea se adreseaza altor forte sociale decit poporului in mod diAZrect. De aceea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Social democratia

Poate chiar problema bazei sociale se pune altfel. Social- democratia Vest poate avea baze populare, adica foarte largi. Social-democratia Est, cel putin in perioada de tranzitie, obiecAZtiv angajata impotriva egalitarismului si aplatizarii initiativeAZlor-angajata pentru construirea virfurilor sociale dinamizatoare. Ea se adreseaza altor forte sociale decit poporului in mod diAZrect. De aceea ea se confrunta cu neintelegeri mari. Poporul nu are cum intelege ca acesta este interesul lui pe termen lung, iar posibilele virfuri se aliaza mai frecvent cu alte forte politice.

O alta cultura civica ar putea fi salutara. Pina atunci social- democratia Est cade in bratele populismului si tehnicilor politiAZcianiste nevinovata. Este vulnerabila in fata fortelor oculte ale socialismului, tocmai pentru ca are nevoie de forta lor. Tehnicienii politicii nu pot decit sa o cultive.
Scindarea ei, in Romania in trei partide diferite (cele parlaAZmentare) ilustreaza tocmai aceasta drama. Daca in Romania ar fi existat o cultura civica reala -alegerile ar fi intarit si afirAZmat social-democratia traditionala, (Cunescu).

Istoria acestei miscari si mentalitatea post-comunista ar fi trebuit sa crediteze acest curent, dar ceea ce s-a intimplat nu poate fi pus numai pe seama greselilor tehnice ale prezentarii politice si pe seama manevrelor de culise. Social-democratia nu si-a gasit electoraAZtul, iar electoratul nu si-a gasit reprezentantul. Alegerile au stat sub semnul conjuncturii pasionale si nu al intemeierii rationale, o optiunii politice reale.

Noua social-democratie, confruntata cu poverile guvernarii, intr-o lume in care in fata fortelor anarhiste nu stau ziduri succesive din edificiul social politic, a pierdut un credit intimplator si sufocant, dar a cistigat abilitatea tehnica de a-si valorifica sansele si un electorat mai bine delimitat. Poate pierderea masiva a creditului extern dupa primavara 1990 pina pe la inceputul lui 1993 a pus-o in pozitia de a merge pe calea reala a social-democratiei: pas cu pas.
Ca toate fortele politice, ea sta sub pericolul lui:

" N-avem specialisti politici (tehnicieni) si clasa politica (politiAZcienii)". De aceea greseste mai mult decit ar fi acceptabil, esueaza mai mult decit ar fi acceptabil, falsifica mai mult decit se poate trece cu vederea, abuzeaza uneori sfidator, in rindurile sale mai periferice si in aceleasi esantioane, sfideaza moralitaAZtea relatiilor publice catastrofal. Dar invata! Si-ncepe sa se autodisciplineze, cel putin birocratic, isi gaseste demnitari, incepe sa construiasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.