Sobieski si romanii

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Liceu

Starea sufleteasca a armatei, deznădejdea ,oboseala și foamea sunt redate printr-o însiruire de epitete:”cu steagurile stranse”,”cu capul plecat”,cu întristarea pe față și cu durerea în inimă.
În fruntea lor se aflau hatmanii Iablonovski ,Potoțki,si regele Ian Sobieski,care era deosebit de frământat, deoarece fusese rănit în orgoliul sau de cuceritor de rezistența ho[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sobieski si romanii

Starea sufleteasca a armatei, deznădejdea ,oboseala și foamea sunt redate printr-o însiruire de epitete:”cu steagurile stranse”,”cu capul plecat”,cu întristarea pe față și cu durerea în inimă.
În fruntea lor se aflau hatmanii Iablonovski ,Potoțki,si regele Ian Sobieski,care era deosebit de frământat, deoarece fusese rănit în orgoliul sau de cuceritor de rezistența hotarâtă a moldovenilor care-i vlăguiau armata, distrugand totul în calea lor.
Intriga nuvelei o constituie aparitia cetatii Neamț in fata ostirii polone si hotararea regelui de a o cuceri.
Acum se înfrunta două pozitii .Hatmanul Iablonovski își sfatuieste regele sa nu atace si sa-și continuie drumul iar celălat Potoțki lingușitor, stimuleza orgoliul regelui încurajandu-l.

Centrul nuvelei, desfasurarea actiunii, îl constituie atacul asupra cetatii si lupta ce se da între poloni si moldoveni.Se schimba si perspectiva din exterior în interiorul cetatii, unde se afla optsprezece plaiesii –personaj colectiv –care înlocuiesc garnizoana trimisa la Falcii, in tabara lui Cantemir, carora li se adauga un al nouasprezecelea plaies, proaspat întors de la Iași, unde fusese sa “iscodeasca”.În timp ce ultimul venit povestete ca lesii au luat drumul Cotnarului, se aude buciumul stajerului care anunta sosirea unei marii armate. În ciuda mijloacelor reduse de aparare, pe care unul dintre tineri încearca sa-l evidentieze, ,batranul”de care se videa că asculta toti” hotaraste rapid apararea cetatii:”Sa nu zica leahul ca au intrat într-o cetate românească ca intr-o tarina pustie “.

Solul polon care cere supunerea cetatii în schimbul vietii si libertatii garnizoanei este întampinat cu întelepciune si demnitate de batranul plaies, care refuza propunerea si îsi exprima cu fermitate hotarîrea de a o apara: “ Cetatea n-avem de gand sa i-o dam cu una cu doua..Tot ce-i putem da este plumbul din pușce pe care i-l vom trimite de pe ziduri fara a se ostenii sa intre in cetate”.Lupta înversunata, care dureaza patru zile, aduce pierderi în ambele tabere si, deoarece ramasesera fara munitii si merinde, plaiesii hotarasc sa închine cetatea cu “tocmeala”,adica sa fie lasati sa plece unde vor ei .Acceptînd conditiile romînilor, a doua zi cand lesii au vazut iesind din cetate sase plaiesi, care purtau în spate trei raniti.

Îndată acțiunea atinge punctul culminant . Văzând numărul mic de moldoveni regele se supără și nemaisuportând această nouă ofensă , o adevărată umilință , hotărăște să-i spânzure și ordonă îndeplinirea poruncii .
În deznodământ la intervenția hatmanului Iablonovski ii amintește regelui de făgăduința dată precizănd că plăieșii ,,n-au făcut decât datoria lor , datorie patriotică și vrednică de toată lauda". Vazand acestea regele le cruta viata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.