Slaba dar cu vergeturi

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.92

nivel: Facultate

Vergeturile (striae atrophicae) sunt cunoscute ca cele mai raspAndite leziuni ale pielii. Desi din punct de vedere medical nu reprezinta o amenintare, din cauza aspectului inestetic, ele provoaca un anumit disconfort psihic. Femeile gravide si adolescentii sunt cei mai predispusi la aparitia acestor striuri. In momentul de fata, nu se cunoaste nici un tratament cu efect garantat in vindecarea sau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Slaba dar cu vergeturi

Vergeturile (striae atrophicae) sunt cunoscute ca cele mai raspAndite leziuni ale pielii. Desi din punct de vedere medical nu reprezinta o amenintare, din cauza aspectului inestetic, ele provoaca un anumit disconfort psihic. Femeile gravide si adolescentii sunt cei mai predispusi la aparitia acestor striuri. In momentul de fata, nu se cunoaste nici un tratament cu efect garantat in vindecarea sau prevenirea vergeturilor, exista insa numeroase solutii care reduc vizibilitatea lor.

Vergeturile sunt afectiuni ale pielii si se prezinta sub forma unor cicatrici. Corpul uman este protejat de trei tesuturi principale de piele: epiderma (stratul exterior), tesutul dermal (stratul de mijloc) si tesutul subcutanat (stratul cel mai adAnc). Aceste dungi (striuri) se produc in stratul de mijloc (tesutul dermal) prin intinderea excesiva a pielii, pierderi sau acumulari bruste de greutate. Unii specialisti explica aparitia vergeturilor roz - violacee prin dilatarea vaselor mici de sAnge (numite capilare), cauzata de distrugerea colagenului.

Refacerea tesutului conjuctiv poate duce la depigmentare, printr-o productie scazuta de melanina si celule melanocite. Astfel, apar vergeturile mature de culoare alba-sidefie. Unele cercetari demonstreaza insa, ca nu intinderile pielii sunt cauza, ci o hipersecretie a glandelor corticosuprarenale. Acestea produc hormoni glucocorticoizi (cortizon si cortizol), al caror nivel creste cu precadere in perioada de sarcina,

la pubertate, in timpul unui efort crescut (ridicarea de greutati), in cazul administrarii de stereoizi (la barbati), alimentatie necorespunzatoare, hipoglicemie, stres.
Glucorticoizii impiedica formarea elastinei si colagenului, raspunzatori pentru fermitatea pielii. Tesutul este sensibilizat si o data ce pielea a suferit o intindere, pot aparea rupturi in stratul dermal. Epiderma este si ea afectata si rezultatele nedorite devin din ce in ce mai vizibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.