Situatiile financiare anuale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pe langa informatiile cerute conform prevederilor din celelalte sectiuni ale prezentelor reglementari, institutiile trebuie sa prezinte in notele explicative si informatiile prevazute de prezenta sectiune.Notele explicative se prezinta sistematic. Pentru fiecare element semnificativ din situatiile financiare anuale trebuie sa existe informatii aferente in notele explicati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Situatiile financiare anuale

Pe langa informatiile cerute conform prevederilor din celelalte sectiuni ale prezentelor reglementari, institutiile trebuie sa prezinte in notele explicative si informatiile prevazute de prezenta sectiune.Notele explicative se prezinta sistematic. Pentru fiecare element semnificativ din situatiile financiare anuale trebuie sa existe informatii aferente in notele explicative.

Notele explicative trebuie sa mentioneze, daca situatiile financiare anuale au fost intocmite in conformitate cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu prevederile cuprinse in prezentele reglementari.

Notele explicative trebuie sa cuprinda informatii privind metodele de evaluare aplicate diferitelor elemente din situatiile financiare anuale si metodele utilizate pentru calcularea ajustarilor de valoare. Pentru elementele incluse in situatiile financiare anuale care sunt sau au fost initial exprimate in moneda straina (valuta), trebuie prezentate bazele de conversie utilizate pentru a le exprima in moneda nationala.

Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o institutie la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale. Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: alegerea metodei de amortizare a imobilizarilor, reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora, capitalizarea dobanzii sau recunoasterea acesteia drept cheltuiala, alegerea metodei de evaluare a stocurilor etc.

In aplicarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, institutiile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit legii. In cazul institutiilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii institutiei respective. Aceste politici trebuie elaborate avand in vedere specificul activitatii, in colaborare cu specialisti in domeniul economic si tehnic, cunoscatori ai activitatii desfasurate si ai strategiei adoptate de institutie.

La elaborarea politicilor contabile trebuie respectate principiile contabile generale prevazute de prezentele reglementari.Politicile contabile trebuie elaborate astfel incat sa se asigure furnizarea, prin situatiile financiare anuale, a unor informatii care trebuie sa fie:

a)relevante pentru nevoile utilizatorilor in luarea deciziilor; si b) credibile in sensul ca:
b.1)reprezinta fidel activele, datoriile, pozitia financiara si profitul sau pierderea institutiei;
b.2)sunt neutre;
b.3)sunt prudente;
b.4)sunt complete sub toate aspectele semnificative;
c)inteligibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.