Situatia politica a tarilor romane in a doua jumatate a asecolului XX-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Atunci cind au raspuns unor chemari venite din partea acestora, n-au facut-o pentru a le ajuta sa-si cistige indepenAZdenta politica, ci pentru a inlocui pe turci prin propria lor stapinire. in aceasta directie se manifesta indeosebi imperialii, care, prin numeroase actiuni diplomatice si militare, incearca sa alipeasca Transilvania la Imperiul habs>> burgic si sa despr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Situatia politica a tarilor romane in a doua jumatate a asecolului XX-lea

Atunci cind au raspuns unor chemari venite din partea acestora, n-au facut-o pentru a le ajuta sa-si cistige indepenAZdenta politica, ci pentru a inlocui pe turci prin propria lor stapinire. in aceasta directie se manifesta indeosebi imperialii, care, prin numeroase actiuni diplomatice si militare, incearca sa alipeasca Transilvania la Imperiul habs>> burgic si sa desprinda Moldova si Tara Romineasca din sistemul politic otoman, instaurat dupa 1538.

Habsburgii s-au aratat, insa, incapabili de a inlocui stapinirea otomana prin propriul lor sistem; ajunsi la tron cu ajuAZtorul imperialilor sau chiar impusi de ei, unii dintre domnii tarilor romine, ca Radu Ilie sau Despot, atunci cind au intentionat sau chiar au incercat sa se ridice impotriva turcilor, nu au gasit sprijinul fagaduit si actiunile lor n-au avut aproape nici un fel de urmari asupra situatiei politice a Tarii Rominesti si Moldovei.

Regatul polon, care incheiase in 1532 o pace AŠ vesnica >> cu Turcia, a cautat in toata aceasta perioada sa indeparteze primejdia otomana, prin pastrarea unor bune relatii cu Poarta. Fara a avea invoirea regelui, magnatii poloni au atacat adesea Moldova, dar nu cu gindul alungarii turcilor, ci cu dorinta de instapinire asupra ei.Singurul aliat de nadejde pe care 1-a avut poporul romin in lupta sa de eliberare a fost puterea cazaceasca, care, incepind din anul 1563 si pina la sfir-situl veacului, a intreprins o serie de actiuni impotriva turcilor si a aliatilor acestora, dindu-le lovituri serioase.

De aceea, printr-o politica echivoca, de manevrari dintr-o parte in alta, de folosire a contradictiilor dintre aceste mari puteri, conducatorii tarilor romine au cautat de cele mai multe ori sa lupte pentru pastrarea existentei statelor lor si pentru fixarea unor raporturi cu Poarta otomana de oarecare autonomie politica. Trebuie retinuta si dorinta multora dintre domni de recistigare a independentei pe baza de ajutor din afara si chiar incercarile militare ale unora, in vederea realizarii acestui scop.

in ce priveste desfasurarea politicii interne, ea se caracterizeaza prin necurmate lupte intre partidele boieresti si intre acestea si domnie1.Urmasilor lui Petru Rares la tronul Moldovei, Ilias (1546--1551) si Stefan (1551--1552), li s-au pus aproape aceleasi probleme ca si tatalui lor, in cea de-a doua domnie a lui: infringerea anarhiei interne pricinuita de marii boieri si implinirea unor obligatii economice si politice mult crescute, fata de Poarta otomana.

Chiar de la inceputul domniei, Ilias se vede silit sa ia masuri aspre impoAZtriva marii boierimi, care, in tendintele ei de recistigare a vechilor privilegii, urmarea punerea tinarului domn sub tutela sa completa. in urma descoperirii unui complot, se taie capul hatmanului Vartic, iar o parte din boieri sint pedepAZsiti cu diferite cazne (cu bataia, taierea nasului, orbirea)- Multi trec in Polonia, ingrosind rindurile fugarilor aflati acolo inca din timpul domniei lui Petru Rares *. in cursul anului 1549, acestia, grupati in jurul unui pretendent, sustinut si de unii pani poloni, navalesc in Moldova, insa oastea domneasca ii alunga peste granita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.