Sistemul urinar

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.82

nivel: Liceu

1. Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor T10-L2, de o parte si de alta a coloanei vertebral, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului. Functia lor este aceea de a filtra sangele, formand urina si eliminand impuritatile si substantele toxice din organism.

Punctul reflex al rinichilor se gaseste ap[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul urinar

1. Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor T10-L2, de o parte si de alta a coloanei vertebral, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului. Functia lor este aceea de a filtra sangele, formand urina si eliminand impuritatile si substantele toxice din organism.

Punctul reflex al rinichilor se gaseste aproximativ in mijlocul talpilor, deasupra liniei imaginare a taliei pe axa degetului doi. Aceasta zona si-a pierdut mobilitatea la majoritatea oamenilor, din cauza incaltamintei. Zona este destul de adanca, iar prin masarea ei se obtine o mai buna irigare cu sange a rinichilor si imbunatatirea functionarii lor. Aceasta se remarca de la prima sedinta de masaj reflexogen si va fi insotita de schimbarea culorii si mirosului specific al urinei, care va deveni temporar mai colorata si puternic mirositoare.

Stari patologice si tratamente. Proasta functionare renala conduce la aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, varice, calculi renali, colici nefritice, afectiuni oculare, stres, afectiuni psihice. Depunerea toxinelor in muschi si tesutul conjunctiv produce boli reumatice, celulita, iar in articulatii poate conduce la guta, artrite, artroze sau poliartrite.

Substantele toxice se pot depozita si in interiorul globului ocular, producand tulburari ale vederii, diverse boli oculare, precum si blocari ale nervilor in general, in punctele unde s-au depozitat. Suprasolicitarea pielii pentru eliminarea toxinelor neretinute de rinichi produce eruptii cutanate sau celulita.

2. Ureterele sunt canalele care realizeaza transportul urinei de la rinichi la vezica urinara. Sunt asezate subperitoneal, in portiunea abdominala si pelviana. Punctele reflexe sunt pozitionate oblic, realizand legatura liniara intre punctele reflexe ale rinichilor si cele ale vezicii urinare.

Stari patologice si tratamente. Daca apare o indoire sau ingustare a tubului ureter, urina este blocata la nivelul rinichilor, insotita de retentie de apa in organism. Uneori aceste tulburari, insotite de dureri in partea inferioara a abdomenului, sunt confundate de femei cu dureri ale uterului. Prin masajul liniar al punctelor reflexogene se obtine ameliorarea functionalitatii lor si indepartarea afectiunilor dureroase in maxim 4-6 sedinte de reflexoterapie.

3. Vezica urinara este un balon muscular cavitar, fiind situata inapoia osului pubian si putin mai sus. Un canal larg, uretra, se deschide in partea interioara a vezicii si reprezinta calea anatomica de eliminare a urinei. Sficterul uretral este un inel muscular care mentine orificiul bine inchis. Controlul constient al sficterului uretral se instaleaza la copil la varsta de 1-2 ani, dar poate intarzia pana la 6-7 ani, in cazuri patologice.

Punctul reflex se gaseste pe bordura interioara a talpilor, marcand inceputul calcaiului. Are jumatati de proiectie pe ambele talpi.
Stari patologice si tratamente. Tulburarile legate de functionarea defectuoasa a vezicii urinare constau in tulburari de mictiune, cistite, inflamatii, slabirea sfincterului etc. manifestate prin slabirea sfincterului, dureri locale sau usturimi in timpul urinarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.