Sistemul resurselor finantelor publice si evolutia acestora in Romania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Productia de bunuri si servicii publice este finantata din resurse bugetare, adica, in principal, din impozite si taxele platite de toti contribuabilii, persoane fizice si juridice. Plata impozitelor si taxelor reduce capacitatea contribuabililor de a-si procura bunuri si servicii de pe piata, pentru folosinta lor exclusiva. La un moment dat, cetatenii unei tari pot manifesta anumite preferinte fa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul resurselor finantelor publice si evolutia acestora in Romania

Productia de bunuri si servicii publice este finantata din resurse bugetare, adica, in principal, din impozite si taxele platite de toti contribuabilii, persoane fizice si juridice. Plata impozitelor si taxelor reduce capacitatea contribuabililor de a-si procura bunuri si servicii de pe piata, pentru folosinta lor exclusiva. La un moment dat, cetatenii unei tari pot manifesta anumite preferinte fata de procurarea bunurilor private si a celor public, preferinte determinate de o anumita distributie a veniturilor si averii.

Comportamentul populatiei, ca rezultat al raportului dintre sectorul public si cel privat, este pus in evidenta de asa-numitele "curbe de interferenta". O curba de interferenta reuneste la un moment dat, punctele in care preferintele fata de sectorul privat si cel public sunt egale, respectiv indiferente. Curbele de indiferenta ilustreaza toate combinatiile unor cosuri de bunuri si servicii produse de sectorul privat si cel public, fata de care o persoana este indiferenta.

Curbele de indiferenta descriu un anumit comportament al populatiei fata de o structura data a productiei, obtinute atat in sectorul privat, cat si cel public. Ele reflecta preferintele agregate ale consumatorilor fata de bunurile private si cele publice, asa cum sunt ele determinate de distributia veniturilor si averii in sectorul privat, precum si de modul de alocare a resurselor in sectorul privat.

2.2 Structura si factorii ce influenteaza resursele finantelor publice
in toate tarile lumii si din ce in ce mai frecvent, se manifesta o cerere sporita de resurse financiare, generata de cresterea nevoilor sociale intr-un ritm mai rapid decat cel al evolutiei produsului intern brut.Cererea de resurse financiare publice este determinata de nivelul si evolutia cheltuielilor publice. Posibilitatea acoperirii cererii de resurse, la un moment dat, este influentata de un ansamblu de factori, pentru care pot fi mentionati: Factori economici, care imprima o anumita evolutie a produsului intern brut, ceea ce poate sa determine sporirea veniturilor impozabile;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.