Sistemul resurselor financiare publice

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.83

nivel: Facultate

Resursele financiare pot fi clasificate dupa mai multe criterii:
I. Din punct de vedere al continutului economic, principalele categorii de resurse financiare publice sunt:
1. Prelevarile cu caracter obligatoriu. Cea mai mare parte a resurselor financiare publice o constituie veniturile cu caracter fiscal. Aceasta parte de venituri a resurselor financiare are caracter limitat si du[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul resurselor financiare publice

Resursele financiare pot fi clasificate dupa mai multe criterii:
I. Din punct de vedere al continutului economic, principalele categorii de resurse financiare publice sunt:
1. Prelevarile cu caracter obligatoriu. Cea mai mare parte a resurselor financiare publice o constituie veniturile cu caracter fiscal. Aceasta parte de venituri a resurselor financiare are caracter limitat si dupa volum de cele mai multe ori este insuficienta.

2. Resursele de trezorerie care constau din imprumuturi pe termen scurt (pana la un an) contracte de stat prin emisiunea unor bonuri de tezaur. Resursele de trezorerie au caracter temporar si rambursabil, deoarece retragerea din circulatie a bonurilor de tezaur echivaleaza cu restituirea sumelor imprumutate de stat de la tezaurul public pe termen scurt.3. Resursele provenite din imprumuturi reprezinta datoria publica pe termen mediu (de 2-5 ani) si lung (peste 5ani). In prezent imprumuturile publice au devenit un mijloc frecvent de procurare a resurselor financiare.

4. Finantarea prin emisiune monetara fara acoperire este posibila, dar in acelasi timp are efecte negative. Pe de o parte, apar efecte inflationiste ce duc la sporirea resurselor financiare: cresc incasarile din impozite pe venit, precum si din impozite indirecte, in special cele din valoarea adaugata (T.V.A.). Pe de alta parte, inflatia determina diminuarea relativa a obligatiunilor de plata ale statului, indeosebi in ceea ce priveste datoria publica, in situatia in care rata dobanzii la imprumuturile de stat este mai mica decat nivelul cresterii anuale a preturilor exprimate in procente.

II. Dupa structura, sistemul resurselor financiare publice difera de la o tara la alta. Insa avand in vedere principalele trasaturi caracteristicile resurselor financiare publice in tarile avansate si in cele in curs de dezvoltare, acestea pot fi grupate in functie de doua criterii si anume:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.