Sistemul respirator

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.95

nivel: Liceu

Filtrarea previne bacteriile, virusii sau alte substante toxice sa intre in plamani, unde pot cauza o infectie. Filtrarea elimina deasemea si urmele de poluare si praful, ce pot infunda ingustele pasaje din cele mai mici bronhiole.

Pasajele nazale umezesc si incalzesc deasemenea aerul pentru a preveni daunarea delicatelor membrane ale plamanilor. Membranele mucoase ale pasajelor naz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul respirator

Filtrarea previne bacteriile, virusii sau alte substante toxice sa intre in plamani, unde pot cauza o infectie. Filtrarea elimina deasemea si urmele de poluare si praful, ce pot infunda ingustele pasaje din cele mai mici bronhiole.

Pasajele nazale umezesc si incalzesc deasemenea aerul pentru a preveni daunarea delicatelor membrane ale plamanilor. Membranele mucoase ale pasajelor nazale emana vapori de apa, cere umezesc aerul in timp ce acesta trece deasupra membranelor. In timp ce aerul trece deasupra capilarelor in pasajul nazal, acesta este incalzit de sangele din capilare.

Daca nasul este blocat sau “infundat” datorita unei boli sau unei alergii, persoana este fortata sa respire pe gura. Acesta este un lucru potential periculos pentru sistemul respirator deoarece gura nu filtreaza, incalzeste sau umezeste aerul.

In afara rolului ce il au in sistemul respirator, pasajele nazale contin receptori olfactivi, care sunt implicati in simtul mirosului. Cand chimicale intra in pasajul nazal, ele intra in contact cu receptorii olfactivi. Acest lucru face ca receptorii sa trimita un semnal catre creier, creand perceptia unui miros.

Faringe

Aerul paraseste pasajul nazal si intra in faringe, in scurt tub de aprox. 13 cm lungime care transporta aerul catre laringe. Ca si pasjul nazal, faringele este acoperit de o membrana mucoasa protectoare si celule cu cili care scot impuritatile din aer. In afara faptului ca servesc pe post de tub, faringele are in structura amigdalele, tesuturi limfatice care contin leucocite.

Leucocitele ataca orice organism ce poate cauza boli si care au scapat de “trierea” de la parul, cilii si mucoasa nazala si de faringe. Amigdalele sunt de mai multe feluri depinzand de locul in care sunt situate: adenoida, amigdalele linguale si amigdalele palatine.

Laringele

Aerul trece din faringe in laringe, o structura lunga de aprox. 5 cm, locata pe la mijlocul gatului.. Mai multe straturi cartilaginoase, un strat dur si unul moale, comprima mare parte din laringe. O parte din cartilaj numit Marul lui Adam se mareste uneori la barbati in timpuol pubertatii, creand o ridicatura vizibila la gat.

In timp ce rolul orimar al laringelui este de a transporta aerul de la faringe la trahee acesta mai serveste si alte functii. Acesta joaca un rol foarte important in producerea de sunete; opreste mancarea sau fluidele sa intre in trahee producand inecul; iar membrana mucoasa si celulele cu cili filtreaza din nou aerul.. Cilii din laringe scot particulele cu impuritati aduse de aer, ducandu-le inapoi la faringe de unde vor fi inghitite.

Mancarea si fluidele sunt blocate pentru a nu intra in laringe de catre epiglota, un tesut subtire asemanator cu o frunza. Cand o persoana respira, epigota este tinuta intr-o pozitie verticala. Cand o persoana inghite, un reflex face ca epiglota si laringele sa se apropie una de cealalta, formand un baraj si conducand mancarea spre esofag.

Daca o persoana mananca sau bea prea repede sau rade in timp ce mananca, reflexul de inghtire nu mai are loc, iar mancarea intra in laringe. Mancarea, bautura sau alte substante ce au patruns in laringe dezvolta reflexul de tusire, reflex in care corpul incearca sa deblocheze laringele. Daca acest reflex nu functioneaza, o persoana se poate ineca, o situatie ce poate fi uneori fatala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.