Sistemul prelevarilor fiscale

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Prelevari fiscale = impozite si taxe Instituirea de impozite si taxe se efectueaza prin lege, aprobata de organele legislative alese in mod democratic. In baza legilor fiscale statul prin institutiile sale percepe impozite si taxe.De exemplu in Romania impozitele si taxele se aproba prin lege de catre Parlamentul Romaniei. Initiatorul legilor fiscale este Guvernul prin Ministerul Economiei si Fi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul prelevarilor fiscale

Prelevari fiscale = impozite si taxe Instituirea de impozite si taxe se efectueaza prin lege, aprobata de organele legislative alese in mod democratic. In baza legilor fiscale statul prin institutiile sale percepe impozite si taxe.De exemplu in Romania impozitele si taxele se aproba prin lege de catre Parlamentul Romaniei. Initiatorul legilor fiscale este Guvernul prin Ministerul Economiei si Finantelor.
Institutiile publice care in baza legilor fiscale percep impozite si taxe sunt Ministerul Economiei si Finantelor prin Agentie de Administratie Nationala pentru impozite si taxe ce reprezinta venituri ale bugetului de stat si autoritati locale pentru impozite si taxe locale.

Legile fiscale sunt influentate de catre deciziile politice ale partidului sau partidelor aflate la guvernare. Totusi, in momentul elaborarii legilor fiscale trebuie sa se tina seama de nivelul de dezvoltare economiei principiilor fiscale, de civismul fiscal si de necesitatea finantarii cheltuielilor fiscale.
Daca aceste aspecte sunt ignorate de puterea publica este posibil sa apara greutati in aplicare legilor fiscale. Un rol important in aplicarea legilor fiscale il joaca relatia stat - contribuabil care trebuie sa se bazeze pe incredere si respect.

Elementele de natura economica specifice activitatii impozabile, relatiile dintre stat si contribuabil. Prin sistemul fiscal se intelege totalitatea conceptelor, regulilor, procedeelor, legilor fiscale utilizate in scopul stabilirii incasarii si stabilirii si a contravalorii ce trebuie sa le plateasca contribuabilul in cadrul sistemelor fiscale. Se opereaza cu mai multi termeni:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.