Sistemul politic

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.88

nivel: Liceu

Experienta istorica a dovedit si dovedeste ca numai organul comunitatilor umane in sisteme politice puternice, bine structurate, le-asigurat acestora viabilitatea.
Majoritatea politologilor lumii contemporane inteleg prin sistem politic ansamblul relatiilor politice, al institutiilor politice, al conceptiile politice si al raporturilor dintre ele, existente la un moment dat intr-o soc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul politic

Experienta istorica a dovedit si dovedeste ca numai organul comunitatilor umane in sisteme politice puternice, bine structurate, le-asigurat acestora viabilitatea.
Majoritatea politologilor lumii contemporane inteleg prin sistem politic ansamblul relatiilor politice, al institutiilor politice, al conceptiile politice si al raporturilor dintre ele, existente la un moment dat intr-o societate.

Definitia conceptului de sistem politic s-a emis relativ tarziu in literatura de specialitate, in speta dupa al doilea razboi mondial, atat literatura occidentala, cat si in cea din Europa de Est. In legatura cu conceptul de sistem politic, se mai fac unele confuzii, dintre care cel mai de intalnite sunt cele care identifica sistemul politic cu sistemul social global.Este adevarat ca sistemul politic are ca principala menire asigurarea functionarii societatii in ansamblu, dar aceasta nu inseamna ca el poate identificat cu sistemul social global.

Printre primii autori care s-au preocupat de problematica sistemului politic se remarca David Easton, care, in mai multe lucrari (prima aparuta in 1953 si intitulata "Sistemul politic", alta in 1956, avand ca titlu "O analiza sistemica a vietii politice"), avanseaza elemente valoroase pentru intelegere conceptului mentionat, printre care acela ca sistemul politic este un sistm deschis cu autoreglare. Ceva mai tarziu, J. W. Lapierre in lucrarea "Analiza sistemelor politice" defineste sistemul politic drept "ansamblul proceselor de decizie care privesc totalitatea unei societati globale"

Mentionam faptul ca pana in prezent nu exista o definitie unanima acceptata a sistemului politic, dupa cum am vazut ca nu exista o asemenea defntie nici pentru conceptul de sistem global, precum si faptul ca sfera notiunii sistem si chiar demersul sistemic difera de la un autor la altul. De pilda, M. Burlatki intelege prin sistemul politic "un sistem relativ inchis, care asigura integrarea tuturor elementelor societatii si a insasi existentei acestei ca organism integrat, condus in mod centralizat de puterea politica al carei pivot il constituie statul. El include in sine:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.