Sistemul nervos la om

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 0.00

nivel: Facultate

In urma acestor descoperiri, tulburarile de focar au fost investigate clinic si au jucat un rol hotarator in dezvoltarea neuropsihologiei.Sistemul nervos al omului este alcatuit din segmente si formatiuni principale. O semnificatie relevanta in plan psihocomportamental o are analiza la nivel anatomic global care scoate in evidenta modul de grupare a elementelor neuronale de-a lungul nevraxului si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul nervos la om

In urma acestor descoperiri, tulburarile de focar au fost investigate clinic si au jucat un rol hotarator in dezvoltarea neuropsihologiei.Sistemul nervos al omului este alcatuit din segmente si formatiuni principale. O semnificatie relevanta in plan psihocomportamental o are analiza la nivel anatomic global care scoate in evidenta modul de grupare a elementelor neuronale de-a lungul nevraxului si diferentierile de organizare intre marile grupari de substanta nervoasa.

Se observa ca anatomia si fiziologia clasica ale sistemului nervos s-au constituit si dezvoltat facand abstractie de la modul de implicare a unor structuri si procese neurofiziologice in producerea activitatii psihice. Structura in sine a sistemului nervos a fost considerata ca fiind ceva dat si inert.

Au aparut modelele anatomiste statice si modelele fiziologice de tip robot, in care functionarea unui segment nervos, era privita ca ceva independent de functionarea celorlalte. Sistemul nervos este impartit in segment inferior, format din maduva spinarii si trunchiul cerebral, si segment superior, format din emisferele cerebrale, care este sediul actelor psihice.

In viziunea monista sistemul nervos alcatuieste un angrenaj functional unitar care realizeaza o activitate reflexa. O activitate psihica normala este rezultatul functionarii normale a Sistemului nervos. In raport cu unele criterii de ordin topologic - pozitional se delimiteaza Sistemul nervos central care este ansamblul structurilor tubului neuronal si subsistemul nervos periferic format din ansamblul ganglionilor si terminatiilor nervoase din afara tubului neuronal.

Ca formatiuni avem maduva spinarii, fiind formata din portiunea posterioara a tubului neuronal, iar in portiunea anterioara, veziculara se formeaza in final cinci mari formatiuni : mielencefalul, metencefalul, mezencefalul, diencefalul si telencefalul. In fiecare formatiune se delimiteaza organizari anatomohistologice particulare cu roluri functionale diferite.

Printre primii cercetatori care au studiat legile activitatii nervoase la om au fost A.G. Ivanov-Smolenski si N.I. Krasnogorski.Prin folosirea unor metode de intarire verbala, alimentara, orientativa sau de aparare se descopera dependenta diferentelor individuale in ceea ce priveste viteza de elaborare a reflexelor conditionate de natura excitantului intaritor. Activitatea nervoasa a omului poate fi cercetata prin mai multe metode dar preferabile sunt cele bazate pe masurarea si inregistrarea functiilor ce nu depind de vointa subiectului cum ar fi metodele senzoriale, vegetative, electrofiziologice, etc.

Adecvate pentru studiul insusirilor sistemului nervos sunt asa-zisele metode involuntare cum ar fi metoda reflexului conditionat fotochimic ; metoda reflexului cutanogalvanic ; metoda masurarii pragurilor senzoriale ; metoda masurarii altor functii senzoriale: cronaxia optica (L.A.Svart, 1963), frecventa critica de fuziune a licaririi luminoase; metoda E.E.G. ; diferite variante ale metodei reactiilor motorii de baza, de instructaj verbal prealabil.

Sistemul nervos este caracterizat de cateva insusiri fundamentale bine determinate cum ar fi : forta, dinamismul, mobilitatea proceselor nervoase, echilibrul.Referitor la echilibrul proceselor nervoase acesta este conceput ca o insusire secundara, se determina prin comparatia parametrilor insusirilor primare (forta, mobilitatea, dinamismul).

Tipurile de relatii ce pot exista intre valorile insusirilor primare cu referire la inhibitie si excitatie pot fi de mai multe feluri. Pentru determinarea raportului dintre excitatie si inhibitie trebuie sa cunoastem valorile separate pentru fiecare dintre ele. Echilibrul sistemului nervos, la randul lui, poate sa se refere la fiecare dintre insusirile primare astfel : cu privire la forta proceselor nervoase, la dinamismul proceselor nervoase, la mobilitatea proceselor nervoase.

Admitand ca fiecarei insusiri primare ii corespund trei valori si ca au fost diferentiate patru insusiri de acest gen atunci pentru o caracterizare deplina a unui individ din punct de vedere al insusirilor sistemului nervos sunt necesari doisprezece indicatori cantitativi care pot fi pusi intr-o alta schema de organizare structurala.

Dupa V.D. Nebilitin 1966, partialitatea manifestarii insusirilor sistemului nervos poate fi posibila in trei aspecte de baza : aspectul efector, senzorial-aferent, subcortical, neconditionat-aferent. Insusirile generale ale sistemului nervos influenteaza temperamentul iar insusirile partiale ale analizatorilor prezinta importanta pentru studiul aptitudinilor speciale (muzica, pictura).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.