Sistemul national de plati electronice a intrat in functiune

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.59

nivel: Facultate

Un timp vor functiona in paralel si platile pe hartie pentru deplina acomodare a bancilor. Platile de mare valoare si urgente ale bancilor vor fi procesate de acum in foarte scurt timp si chiar in timp real.
O instructiune de plata ajunge de la agentul platitor la acela care incaseaza in cateva minute pana la maximum o zi lucratoare, in functie de gradul de automatizare a operatiunilor in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul national de plati electronice a intrat in functiune

Un timp vor functiona in paralel si platile pe hartie pentru deplina acomodare a bancilor. Platile de mare valoare si urgente ale bancilor vor fi procesate de acum in foarte scurt timp si chiar in timp real.
O instructiune de plata ajunge de la agentul platitor la acela care incaseaza in cateva minute pana la maximum o zi lucratoare, in functie de gradul de automatizare a operatiunilor in cadrul bancilor implicate in respectiva plata.

Seful proiectului, Mirela Palade, director adjunct in BNR, ne precizeaza ca o prima schimbare consta in aceea ca "pentru platile de mare valoare, comisionul a scazut la 225.000 lei pe operatiune (150.000 lei la initierea platii si restul se plateste de catre participantul care incaseaza). La platile de mica valoare, comisionul va fi de 16.500 lei (11.000 lei la initiere si 5.500 la primire).

Comisioanele vor fi reduse gradual pana la automatizarea completa a sistemului". Platile de mica valoare urmeaza a fi procesate in cursul aceleiasi zile, in functie de momentul intrarii in sistemul bancar. Prin sistemul platilor de mare valoare (ReGIS) sunt procesate minimum 30.000 de operatiuni pe zi (fata de 2.000-3.000 in sistemul pe hartie). Pentru platile de mica valoare se estimeaza ca vor fi procesate cel putin 500.000 de tranzactii pe ciclu de compensare (fata de 150.000 pana acum).

Zilnic vor exista trei cicluri de compensare. Solutia informatica care sta la baza intregului sistem, sistem gestionat de Societatea Nationala de Transfer de Fonduri si Decontari TransFonD, este oferita de SIA Italia, un consortiu de firme care presteaza servicii de plati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.