Sistemul national de biosecuritate in Bulgaria - aspecte biotehnologice

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.73

nivel: Facultate

3.5 Terminologia principală folosită în activitatea NBF.

1. Institut (institution) este o oarecare structură publică sau privată (incluzînd agențiile de stat).

2. Comitetul Instituțional de Biosecuritate (Institutionnal Biosafety Committee) este un comitet, care detremină cerințele pentru participanții numiți în parte 6.3 și supraveghează, aprobează și controleaz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul national de biosecuritate in Bulgaria - aspecte biotehnologice

3.5 Terminologia principală folosită în activitatea NBF.

1. Institut (institution) este o oarecare structură publică sau privată (incluzînd agențiile de stat).

2. Comitetul Instituțional de Biosecuritate (Institutionnal Biosafety Committee) este un comitet, care detremină cerințele pentru participanții numiți în parte 6.3 și supraveghează, aprobează și controlează proiectele în legătură cu partea 6.3.

3. Consilium de Folosire Inofensivă a Organismelor genetic Modificate (Council for Safety Use of GMO) este responsabil de supravegherea și coordonarea activității legate cu NBF și primire, discuție aprobarea activității de introducere și comercializarea GMO și productelor care conțin GMO; ale puncte descrise în parte 6.3.

4. Comitetul de Consultații de GMO (GMO Advisory Committee) este un comitet public de consultații, care se sfătuiesc cu Consilium asupra cercetărilor legate cu ADNul recombinant.

5. Introducere (deliberate release) – planuri de introducere a microorganismelor, plantelor sau animalelor, care include în sine AND ul recombinat în natură vie.

4. INTERPRETAREA NOȚIUNII DE “SECURITATE” ÎN CADRUL NBF.

4.1 Atestarea riscului.

Atestarea riscului și risk – management pot fi bazate pe cunoștințele și experiențele asupra organismelor, care au tendință de folosire și introducere potențială în mediul ambiant. Aici se determină influiența asupra organismului uman, producție agricolă, calitatea mediului înconjurător și alte organisme.

Pe cînd experiențele și cunoștințele se dezvoltă, atestarea de risk poate privi a unor grupe de organisme, care după caracteristecile lor sunt funcțional echivalente după nivelul fiziologic.
Securitatea oricărei folodiri tehnologice se atinge prin realizarea pașilor determinate cum sunt:

Noțiune de biovătămare (biohazard):Infecțiile sau agenții etiologice (cauzătorii de boli), materialele potențial infecțioase, unele toxine și alte mteriale biologice vătămătoare, care sunt dăunătoare pentru om, animal și/sau plantă.

Agenții biovătămători pot fi include: unele bacterii, ciuperci, viruși, richetsioy, clamide, paraziți, producte recombinate, alergeni, celule ale omului, animalului sau plantei cultivate sau agenții potențial infecțioase a acestor celule, care pot include în sine viroizi, pirone și alți agenți infecțioși.

Atestarea de risc pentru sănătatea omului și mediului ambiant, legată cu folosirea organismelor cu însușiri noi este bazată pe următorii parametrii cheie:

1. Caracteristecile legate cu organismul cu însușiri noi:
- recipient / parental sau donor;
- informație corespunzătoare despre organismul donor și vectorul folosit;
- însușirile intercalate și decodate;
- centrul de origine, dacă este cunoscut.

2. Folosirea presupusă, adică aplicarea specifică a folosirii interne și introducerii, comercializării, inclutînd acara presupusă, procedurile de management și prelucrarea secundară.

3. Influiența potențială asupra mediului ambiant.
Mecanismele efective ale supravegherii trebuiesc ca: să fie făcută atestarea riscului sau eliberarea organismului pe baza experiențelor și cunoștințelor; folositorii corespunzători se prezintă administrației /mecanismului național, instituțional toată informația referitaore; folositoriii se scriu rezultatul activității referitoare pentru administrație / mecanismul național institușional, cînd va fi necesar. În particular, ei trebuie să prezinte informația corespunzătoare în cazul apariției unui efect neașteptat vătămător asupra organismului uman sau asupra mediului ambiant în durata acțiunii și ca rezultat al folosirii.

Dacă atestarea riscului arată că nivelul riscului nu se admite pentru folosirea presupusă se iau măsurile adăugătoare de risc – management și se petrece atestarea riscului pînă cînd el nu se micșorează pînă la nivelul admisibil.

În cazul imposibilității de minimizarea a riscului prin această cale, operaâia presupusă trebuie să fie terminată sau analizată de risc – benefit, trebuie să se determine dacă nivelul riscului este admisibil și operația presupusă poate fi continuată.

Pentru atestarea riscului sunt petrecute expertize speciale pentru argumentarea ei științifică.

Direcțiile activității expertizelor date sunt:
- tehnologiile acizilor nucleici;
- biologia / botanica plantelor;
- genetica moleculară,
- veterinăria;
- agronomia popăulațiilor genetice;
- biologia marină:
- silvicultura;
- patologia ecologică;
- epidimiologia taxonomică;
- tehnologia proceselor microbiologice;
- virologia biochimică;
- zoologia toxiologică;
- entomologia și altele.

Scopurile atestării riscului sunt răspunsurile la întrebările următoare:

1. Dacă există un oarecare pericol?

2. Dacă pericolul există, atunci care este efctul combinat al urmărilor și care este probabilitatea că acest pericol se va realiza?

3. Cu care măsură riscul poate fi condus?
Cu ce se poate de a arăta rezultatele atestării riscului sau prin aplicarea strategiilor de conducere adecvată, incluzînd procedurile de dizain și metodele de minimilizare a riscului, sau prin decizia de a nu continua folosirea?

Nivelul riscului poate fi minimalizat prin folosirea unor strategii de risc management, sau printr-o decizie de a nu contiuna folosirea presupusă a organismelor cu însușiri noi. Acestă decizie trebuie să fie făcută de către Consilium.

La atestarea riscului se iau în considerație următoarele componente și interacțiunile între ele :
- Caracteristicile organismelor, încluzînd și însușirile noi introduse în organism.
- Modul, prin care organismele vor fi folosite, incluzînd și unele anumite practici de management, cum sunt aprovizionare internă și prelucrarea secundară.
- Caracteristicile a realelor și a altor organisme care pot fi influiențate, adică mediul potențial – primită, încluzînd și omul.
Organismul cu însușirile noi, care este nedăunător pentru o regiune, poate fi potenția periculos pentru o altă regiune, în care sunt alte condiții ale mediului. Deaceea, este necesitatea de a schimba și prezinta o informație științifică în cazul cînd organismele cu însușiri noi vor fi introduse în condițiile mediului nou și cînd transferul la așa fel de organisme este petrecut prin hotarele naționale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.