Sistemul national bugetar

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Intai de toate, se cade a sublinia faptul ca sistemul bugetelor publice reprezinta un ansamblu complex de bugete autonome si independente, constituite conform legislatiei economico-financiare, care dau expresie procesului de constituire, la dispozitia statului, a fondurilor financiare necesare pentru realizarea obiectivelor de politica economica si sociala. Din punctul de vedere economic, sistemul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul national bugetar

Intai de toate, se cade a sublinia faptul ca sistemul bugetelor publice reprezinta un ansamblu complex de bugete autonome si independente, constituite conform legislatiei economico-financiare, care dau expresie procesului de constituire, la dispozitia statului, a fondurilor financiare necesare pentru realizarea obiectivelor de politica economica si sociala. Din punctul de vedere economic, sistemul bugetelor publice evidentiaza sintetic fluxurile de constituire a veniturilor statului, al insitutiilor sale, concomitent cu repartizarea pe cheltuieli publice pentru destinatii (nevoi) de importanta comunitara, de ansamblu.

Din punctul de vedere juridic, sistemul bugetelor publice reprezinta acte de autorizare care aproba prin lege venituile si cheltuielile publice pe parcursul exercitiului financiar-fiscal. Bugetul public national (alcatuit din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale teritoriale) poate fi caracterizat si ca un plan financiar macroeconomic, instrument de politica a statului in domeniul economic si social, document programatic al infaptuirii obiectivelor strategice al factorilor de decizie politica.

Bugetul public national exprima deasemenea intrumentele politicii fiscale, monetare si de credit ale factorilor de decizie macroeconomica la un moment dat. Prin sitemul bugetelor publice sunt reflectate modul cum resursele financiare pot fi mobilizate si repartizate pe prioritati - destinatii tinand cont de criteriile de ratinalitate, eficienta, economicitate, performanta.

Bugetul de stat, prezentat ca un tablou al veniturilor si cheltuielilor statului, analizat in dinamica, de la un an la altul, dar si comparativ (planificat/executat) in plan national si international, reflecta astfel efortul factorilor politici de decizie de a se identifica cu interesele generale si de a sacrifica interesele de grup si evident cele individuale.

Practica incheierii exercitiului bugetar anual o lunga perioada de timp, fie excedentar, fie deficitar, reflecta lipsa de profesinalism a managementului macroeconomic, financiar, valutar si fiscal. Aceste dezechilibre evidentiaza deopotriva lipsa de coerenta atat in ceea ce priveste politica si filozofia fiscala si financiara, cat si in ceea ce piveste identificarea prioritatilor legate de nevoile/cheltuielile sociale generale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.