Sistemul monetar bimetalism si monometalism

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

In functie de elementele component ale sistemelor monetare, s-au putut identifica , de-a lungul evolutiei lor urmatoarele tipuri:
Sisteme monetare metaliste;
Sisteme monetare nemetaliste;

Sisteme monetare metaliste au la baza metalul monetar, in functie de care se poate realiza distinctia intre bimetalism si monometalism.Bimetalismul este un sistem monetar in cadrul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul monetar bimetalism si monometalism

In functie de elementele component ale sistemelor monetare, s-au putut identifica , de-a lungul evolutiei lor urmatoarele tipuri:
Sisteme monetare metaliste;
Sisteme monetare nemetaliste;

Sisteme monetare metaliste au la baza metalul monetar, in functie de care se poate realiza distinctia intre bimetalism si monometalism.Bimetalismul este un sistem monetar in cadrul caruia etalonul monetar este confectionat din 2 metale, aur si argint, baterea monedei fiind libera pentru ambele metale, iar circulatia lor simultana si paralela. A fost adoptat de catre Anglia in anul 1716 si a fost mentinut timp de un secol, in Franta in 1803 si a fost mentinut pana in 1876, iar in Romania in 1867 fiind mentinut pana in anul 1890.

Fundamental, pentru functionarea acestui sistem, era baterea monedelor din doua metale: aur si argint, intre care exista un raport legal, fix. In functie de modalitatea de stabilire a raportului valoric dintre cele 2 metale, bimetalismul a cunoscut 3 variante de functionare, si anume:
Bimetalismul integral;
Bimetalismul paralel;
Bimetalismul partial;

Bimetalismul integral (cunoscut si sub denumirea de varianta monedei duble) se caracteriza prin urmatoarele trasaturi:
- statul fixa prin lege un raport de schimb de 1 parte aur la 15,5 parti argint, pentru mentinerea unui raport oficial de schimb in circulatia monedelor;
- baterea monedelor din ambele metale era nelimitata, monedele avand putere liberatorie egala. Acest sistem prezenta avantajul ca asigura o cantitate suficienta de moneda pentru nevoile de schimb si in acelasi timp dezavantajul ca raportul de schimb oficial nu putea fi respectat pe piata, unde cele doua metale erau tratate ca marfuri. Astfel, daca cresteau dificultatile de obtinere a unuia dintre metale, raportul comercial varia substantial fata de raportul legal fix.

Aurul si argintul au fost, pe rand, cand moneda buna, cand moneda rea, ceea ce a determinat autoritatile tarilor cu sisteme bimetaliste sa renunte la acest sistem si sa adopte monometalismul-aur. Practicarea bimetalismului in aceasta varianta avantajul avantajul asigurarii unei oferte suficiente de moneda, precum si pe acela al stabilitatiii valorii monedelor, care se realiza prin procese compensatoare.

Dezavantajul principal consta in faptul ca raportul de valoare stabilit prin lege intrece cele 2 metale intra uneori i contradictie cu cel de pe piata. In acest caz se aplica legea lui Gresham.Bimetalismul paralel se caracteriza prin aceea ca raportul de valoare dintre cele doua metale monetare era liber. Legea prevedea ca moneda putea fi confectionata, ca si in prima varianta, din ambele metale. Monedele de argint si de aur circulau independent, dupa valoarea lor proprie, avand putere liberatorie nelimitata. Marfurile aveau doua randuri de preturi, in aur si in argint. Aceasta varianta de bimetalism s-a practicat in Germania.

Bimetalismul partial (intalnit si sub deosebirea de bimetalism "schiop" sau "compozit" ) s-a caracterizat prin:
- moneda etalon era batuta in aur, in mod nelimitat;
- argintul era folosit atat la baterea monedei etalon, pe baza unui raport de valoare stabilit prin lege, cat si la baterea de moneda divizionara, care se gasea in alt raport valoric fata de moneda etalon, avand o putere liberatorie limitata. Tipul clasic de bimetalism schiop a fost cel adoptat de Uniunea Monetara Latina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.