Sistemul logistic al intreprinderii

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.31

nivel: Facultate

Aprovizionarea - activitatile de cumparare (achizitionare, procurare) a materiilor prime, materialelor, componentelor sau produselor finite necesare indeplinirii obiectivelor intreprinderii sunt operatiuni de natura logistica.

Componenta a sistemului logistic, aprovizionarea, se refera la relatiile care se stabilesc intre intreprindere si furnizorii ei, respectiv nivelurile situate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul logistic al intreprinderii

Aprovizionarea - activitatile de cumparare (achizitionare, procurare) a materiilor prime, materialelor, componentelor sau produselor finite necesare indeplinirii obiectivelor intreprinderii sunt operatiuni de natura logistica.

Componenta a sistemului logistic, aprovizionarea, se refera la relatiile care se stabilesc intre intreprindere si furnizorii ei, respectiv nivelurile situate in amonte fata de intreprindere.Aprovizionarea presupune in afara de activitati de cumparare si activitati de transport, gestiune a stocurilor, depozitare, manipulare, gestiune a informatiei etc.

Activitatile de sustinere a productiei
In aria responsabilitatilor logistice nu e inclusa desfasurarea efectiva a intregului process de productie.Activitatile de sustinere a productiei se refera numai la fluxurile materiale din intermediul intreprinderii, intre diferite stadii ale procesului de productie.

Contributia logisticii in domeniul productiei consta in asigurarea materialelor, componentelor, produselor in curs de prelucrare in contitatile necesare desfasurarii activitatilor de fabricatie in concordanta cu programul de productie stabilit.

Distributia fizica - Aceasta componenta a sistemului logistic include activitatile care ofera produsele in cantitatea, la momentul si la locul unde sunt solicitate de clienti, precum transportul, depozitarea, gestiunea stocurilor, prelucrarea comenzilor clientilor, ambalarea, managementul informatiei etc.

Eficienta logisticii presupune corelarea aprovizionarii, activitatilor de sustinere a productiei si distributiei fizice, activitati desfasurate atat in interiorul intreprinderii ciat si in relatiile cu furnizorii si clientii.

Integrarea celor 3 arii este posibila prin intermediul fluxului informational. Schimbul de informatii in interiorul organizatiei si intre firme faciliteaza planificarea si controlul operatiunilor zilnice.

Cele 3parti componente ale sistemului logistic cuprind operatiuni corelate cu lantul valorii, care e un instrument de identificare a unor noi modalitati de creare a unei valori superioare pentru client.

In viziunea lui Michael Porter lantul valorii include 2 categorii de activitati:
-cele primare;
-cele de sustinere.

Activitatile primare sunt grupate astfel:
1.logistica interna (logistica amonte) ce include receptia, stocarea si distributia intrarilor de bunuri pentru productie;
2.productia care presupune transformarea inputurilor in produse finite;
3.logistica externa (logistica aval) care presupune livrarea produselor finite catre consumatori;
4.marketingul si vanzarile care cuprind activitati de promovare si vanzare a produselor;
5.service-ul care consta in activitati de mentinere in stare de functionare a produsului dupa vanzare prin instalare, reparatii, furnizare de piese de schimb.

Din teoria lantului valorii reiese rolul logisticii in cadrul intreprinderii, ea cuprinzand 2 din cele 5 activitati primare care adauga valoare produsului sau serviciului.
Conform clasificarii realizate de Porter, activitatile de sustinere sunt urmatoarele:

1.aprovizionarea, respectiv achizitionarea resurselor necesare desfasurarii activitatii primare;
2.dezvoltarea tehnologica, care se refera la activitati de cercetare - proiectare a unui produs sau process tehnologic;
3.managementul resurselor umane cu activitati de recrutare, antrenare si motivare a personalului unei firme;
4.infrastructura firmei ce cuprinde sistemul de planificare, finantare, controlul calitatii etc.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.