Sistemul limfatic

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.67

nivel: Facultate

Bursa Fabricius este un organ limfo-epitelial care la pasari este situat in partea terminala a cloacei. El este populat de limfocite pre-B care se diferentiaza in limfocite B (bursodependente) mature care, in final, ca urmare a stimularii antigenice sunt capabile sa se transforme in celule producatoare de Ac (plasmocite). Rolul bursei Fabricius este pus in evidenta prin experientele de bunsectomie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul limfatic

Bursa Fabricius este un organ limfo-epitelial care la pasari este situat in partea terminala a cloacei. El este populat de limfocite pre-B care se diferentiaza in limfocite B (bursodependente) mature care, in final, ca urmare a stimularii antigenice sunt capabile sa se transforme in celule producatoare de Ac (plasmocite). Rolul bursei Fabricius este pus in evidenta prin experientele de bunsectomie neonatala care, daca nu afecteaza raspunsul imun celular, induce in schimb o supresie aproape totala a capacitatii de rapuns prin Ac.

La om diferentierea limfocitelor B se pare ca nu necesita nici o etapa intermediara, maturatia lor realizandu-se direct chiar la nivelul ficatului fetal, iar mai tarziu la nivelul maduvei hematogene, aceasta ipoteza fiind acreditata de existenta unor deficite ale imunitatii umorale (agammaglobulinemia sex-linkata) de origine pur medulara.
La nivelul organelor limfoide centrale, limfocitele pre-B se divid extrem de rapid (la fiecare 4-5 ore) si sufera modificari importante la nivelul genomului (recombinari si mutatii somatice, deletii) care conduc la realizarea extremei diversitati repertoriale a anticopilor. Dupa aceasta faza de expansiune, limfocitele pre-B se diferentiaza in limfocitele B care exprima pe membranele lor Ig, mai intai de tip IgM (saptamana a 9-a de viata embrionara) si ulterior (saptamanile 11-12) de tip IgG si IgA .

4. COMPARTIMENTUL ORGANELOR LIMFATICE PERIFERICE Splina
Splina este delimitata la exterior de catre o capsula care contine numeroase fbre musculare netede si care trimite catre interiorul organului multiple septuri sau trabecule. In cadrul perenchimului splenic se disting doua sectoare distincte atat ca structura cat si ca functie: pulpa rosie la nivelul careia se realizeaza distructia eritrocitelor senescente si pulpa alba care contine tesut limfoid, acesta fiind dispus in jurul unei arteriole centrale, de aceea poarta numele de stratul limfoid periarteriolar (PALS - Periarteriolar Lymphoid Sheath).

In cadrul PALS, zona imediat limitrofa arteriolei centrale este populata de catre limfocite T, iar teritoriul de la periferia PALS contine aproape in exclusivitate limfocite B. Acestea sunt grupate, formand foliculi, fie primari constituiti din celule B nestimulate, fie secundari formati din limfocite B activate antigenic constituind ceea ce se mai numeste centru germinal. Printre limfocitele B se gasesc din abundenta, fie macrofage, fie celule dendritice foliculare, ele fiind esentiale pentru cooperarea celulara absolut necesara marii majoritati a raspunsurilor imune umorale.

Limfocitele din ambele zone pot parasi PALS prin capilarele de la nivelul zonei marginale care reprezinta "mantaua" PALS, aici existand un amestec al ambelor categorii de limfocite. Unele din limfocitele B stimulate antigenic si transformate in limfoblasti pot trece dincolo de zona marginala si sa patrunda in pulpa rosie care, in afara de eritrocite care sunt celulele majoritare mai contine macrofage, trombocite sau limfocite si plasmocite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.