Sistemul institutional al Uniunii Europene

3x puncte

categorie: Economie

nota: 7.59

nivel: Facultate

1. Parlamentul European
1.1. Compunere
Parlamentul European este compus din reprezentanTi ai popoarelor statelor membre, desemnaTi prin vot universal, direct si secret, de către cetăTenii europeni pentru un mandat de 5 ani.

De vreme ce membrii Parlamentului European reprezintă popoarele, ei nu pot fi mandataTi de guvernele statelor din care provin pentru a îndeplini an[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul institutional al Uniunii Europene

1. Parlamentul European
1.1. Compunere
Parlamentul European este compus din reprezentanTi ai popoarelor statelor membre, desemnaTi prin vot universal, direct si secret, de către cetăTenii europeni pentru un mandat de 5 ani.

De vreme ce membrii Parlamentului European reprezintă popoarele, ei nu pot fi mandataTi de guvernele statelor din care provin pentru a îndeplini anumite instrucTiuni si nici nu se poate să le incumbe vreo obligaTie de consultare sau conformare cu guvernele statelor din care provin.

Membrii Parlamentului European reprezintă nu numai propriile lor popoare, ci si alte popoare ale Uniunii, respectiv pe cetăTenii europeni. Parlamentul European a fost înfiinTat în 1952 în cadrul ComunităTii Europene a Cărbunelui si Otelului. Din 1979 membrii Parlamentului European sunt alesi direct de către cetăTenii europeni
din statele din care provin. De la înfiinTare si până în prezent, numărul membrilor Parlamentului European, precum si repartizarea numărului de parlamentari între statele membre s-au schimbat succesiv ca urmare a aderării de noi state la Uniunea Europeană.

In momentul în care Uniunea număra 12 membri, numărul parlamentarilor se ridica la 518, după extinderea Uniunii la 15 membri, numărul parlamentarilor a crescut la 626. în prezent Uniunea Europeană are 27 de state membre, iar numărul parlamentarilor de 785, reprezentând
interesele a aproximativ 492 de milioane de cetăTeni ai Uniunii Europene. Actualul Parlament European, este ales în iunie 2004, iar mandatul sau se va întinde până în anul 2009.

Parlamentarii europeni sunt alesi proporTional cu numărul
populaTiei din Tara membră din care provin, fiind un număr de maximum 99 si minimum 5 din partea unui stat. Conform Tratatului de instituire a unei ConstituTii pentru Europa – neintrat în vigoare – „Parlamentul European este format din reprezentanTii cetăTenilor Uniunii. Numărul lor nu depăseste 750. Reprezentarea cetăTenilor este asigurată în mod descrescător proporTional, cu un prag minim de 6 membri pentru fiecare stat membru. Nici unui stat membru nu i se atribuie mai mult de 96 de locuri.”

Începând de la 1 ianuarie 2007, ca urmare a aderării la Uniunea Europeană a României si Bulgariei, acestea sunt reprezentate în Parlamentul European cu 36 membrii, prima si cu 18 membrii cea de-a doua. Actul de Aderare, parte integrantă a Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria si a României la Uniunea Europeana, care este si va rămâne in vigoare pana la data intrării in vigoare a Tratatului ConstituTional, in Partea a doua - Adaptări ale Tratatelor, Titlul I - DispoziTii instituTionale prevede:

Articolul 9
(1) Al doilea alineat al articolului 189 din Tratatul CE si al doilea alineat al articolului 107 din Tratatul CEEA se înlocuiesc cu următorul text:

„Numărul membrilor Parlamentului European nu poate fi mai mare de 736.”
(2) Cu efect de la începutul mandatului 2009-2014, la alineatul (2) al articolului 190 din Tratatul CE si la alineatul (2) al articolului 108 din Tratatul CEEA, primul paragraf se înlocuieste cu următorul text:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.