Sistemul informational privind contabilitatea operatiilor banesti in numerar

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Liceu

Evolutia contabilitatii este strins legata de evolutia economica , preocuparile de a retine si ordona datele si informatiile cu privire la gestiunea averii personale sau a celei publice nascandu-se atunci cand existenta si miscarea bunurilor nu mai putea fi memorata decat in scris.
Arheologia a furnizat numeroadse dovezi din care rezulta ca popaorele antice au folosit anumite tehnici contab[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul informational privind contabilitatea operatiilor banesti in numerar

Evolutia contabilitatii este strins legata de evolutia economica , preocuparile de a retine si ordona datele si informatiile cu privire la gestiunea averii personale sau a celei publice nascandu-se atunci cand existenta si miscarea bunurilor nu mai putea fi memorata decat in scris.
Arheologia a furnizat numeroadse dovezi din care rezulta ca popaorele antice au folosit anumite tehnici contabile. Printre ruinele marilor temple orientale , unde se acumulau importante bunuri materiale si bani de la credinciosi , s-au gasit insemnari contabile in scriere cuneiforma pe tabilte de lut , arse spre a putea fi mai bine pastrate.

Contabilitatea , de la inceputurile sale si pana in Epoca Renasterii , a folosit ca tehnica de lucru " partida simpla " si " contul " datorita dezvoltarii schimburilor de marfuri si inflorirea comertului in marile orase ale Italiei. In aceste conditii , profesiunea de contabil incepe sa fie considerata o indeletnicire superioara , in statul papal, de pilda, insusi Papa Grigore I zis si Cel Mare , conducerea , conducea contabilitatea veniturilor si cheltuielilor. In secolul XVI la Venetia s-a infiintat Colegiul Contabililor,unde admiterea ca membru se facea pe baza unor examene riguroase , organizate cu exigenta , in baxa unui regulament.

O data cu cresterea dimensiunilor activitatii economico-financiare , contabilitatea in partida simpla a devenit nesatisfacatoare. Astfel, se naste contabilitatea in partida dubla , Italia fiind patria acesteia iar Venetia este leaganul acestui sistem. In Romania s-au publicat lucrari de contabilitate abia la inceputul secolului XIX , iar in anul 1861 s-a introdus contabilitatea publica prin lege. In anul 1864 s-au infiintat scoli profesionale la Galati si Bucuresti , urmate de scolile comerciale de la Iasi , Craiova, Constanta , Ploiesti , Braila .

Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale a fost infiintata la Bucuresti in anul 1913 , o institutie similara deschizandu-si portile la Cluj in anul 1920. Rolul contabilitatii este precizat prin lege ca fiind : " instrument principal de cunoastere, gestiune si control al patrimoniului si cel al rezultatelor obtinute".
Obiectivul contabilitatii este sa ofere o imagine fidela, clara si completa cu privire la patrimoniu, rezultate si situatia financiara .
Tehnica de calcul si informatica au usurat munca celor chemati sa prelucreze informatia contabila astfel incat programele de contabilitate s-au adaptat conform legislatiei in vigoare in finalizarea lucrarilor contabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.