Sistemul fiscal al RM

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.89

nivel: Facultate

Sistemul de impunere trebuie sa asigure stabilitatea impozitelor si a taxelor, sa propuna un nivel optimal al fiscalitatii, care nu ar stopa activitatea economica si nu ar agrava situatia materiala a populatiei. Legislatia fiscala este chemata sa stabileasca normele juridice de instituire a impozitelor si sanctiunilor pentru nerespectarea disciplinei fiscale. Aparatul fiscal trebuie sa dirijeze ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul fiscal al RM

Sistemul de impunere trebuie sa asigure stabilitatea impozitelor si a taxelor, sa propuna un nivel optimal al fiscalitatii, care nu ar stopa activitatea economica si nu ar agrava situatia materiala a populatiei. Legislatia fiscala este chemata sa stabileasca normele juridice de instituire a impozitelor si sanctiunilor pentru nerespectarea disciplinei fiscale. Aparatul fiscal trebuie sa dirijeze activitatea de instruire a contribuabililor in materie de impozit, sa coordoneze asezarea si perceperea corecta a impozitelor.

Conform Codului Fiscal sistemul fiscal al Republicii Moldova reprezinta totalitatea impozitelor si taxelor, a principiilor, formelor si metodelor de stabilire, modificare si anulare a acestora, prevazute de prezentul cod, precum si totalitatea masurilor ce asigura achitarea lor.
Sistemul de impunere reprezinta totalitatea impozitelor, taxelor si altor plati, concepute in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare.

Impozitele si taxele, percepute in conformitate cu Codul Fiscal si cu alte acte ale legislatiei fiscale, reprezinta una din sursele veniturilor bugetului public national.Impozitul pe venit si taxele percepute in fondul rutier (in partea ce tine de taxa pentru folosirea drumurilor, perceputa de la posesorii mijloacelor de transport inmatriculate in RM) reprezinta surse de reglementare a veniturilor sistemului bugetar, iar impozitul pe bunurile imobiliare reprezinta sursa de reglementare a veniturilor bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale.

Pentru unitatea teritoriala autonoma cu statut juridic special, surse de reglementare a veniturilor sistemului bugetar sunt, de asemenea, taxa pe valoarea adaugata (in partea ce tine de taxa pe valoarea adaugata la marfurile produse si serviciile prestate de agentii economici din unitatea autonoma) si accizele la marfurile (productia) supuse accizelor, fabricate pe teritoriul unitatii date.

Impozitele si taxele generale de stat si locale se stabilesc, se modifica sau se anuleaza exclusiv prin modificarea si completarea Codului Fiscal.Impozitele locale, lista si plafoanele taxelor locale se aproba de catre Parlament. Cotele impozitelor si taxelor locale stabilite prin Codul Fiscal se numesc cotele maxime ale impozitelor si taxelor locale.

Autoritatile administratiei publice locale au dreptul la modificarea, in limitele competentei lor, a cotelor, a modului si termenelor de achitare a impozitelor si taxelor locale si la aplicarea facilitatilor suplimentare, care se adopta pe parcursul anului fiscal concomitent cu modificarile corespunzatoare ale bugetelor locale. Cotele impozitelor si taxelor locale modificate de catre autoritatile administratiei publice se numesc cotele concrete ale impozitelor si taxelor locale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.