Sistemul electoral

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.87

nivel: Facultate

1. Universalitatea - presupune ca toti cetatenii romani, sub rezerva doar a conditiilor de varsta si a aptitudinilor intelectuale sau morale, au dreptul de vot. Pentru a putea sa-si exercite un drept de vot trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani, care sa fie implinita pana in ziua alegerilor, inclusiv, sa fie in totalitatea facultatilor mintale. NU au acest drept debilii si alienatii mintal, pusi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul electoral

1. Universalitatea - presupune ca toti cetatenii romani, sub rezerva doar a conditiilor de varsta si a aptitudinilor intelectuale sau morale, au dreptul de vot. Pentru a putea sa-si exercite un drept de vot trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani, care sa fie implinita pana in ziua alegerilor, inclusiv, sa fie in totalitatea facultatilor mintale. NU au acest drept debilii si alienatii mintal, pusii sub interdictie si persoanele condamnate.Opus universalitatii votului este votul restrans, care la randul sau poate fi:

vot censitar - impune o conditie de exercitare a dreptului de vot legata de averea persoanei
vot capacitar - implica din partea alegatorului un anumit grad de instructie
Universalitatea dreptului de vot a cunoscut o evolutie in timp structurata pe 3 etape:1. universalitatea votului masculin
2. accesul femeilor in corpul electoral
3. scaderea varstei minime la care se poate vota

2. Egalitatea - este o expresie a principiului egalitatii in drepturi si presupune ca fiecare cetatean sa aiba dreptul la un singur vot pentru alegerea aceleiasi autoritati, iar circumscriptiile electorale pentru alegerea acestei autoritati ar trebui sa fie egale ca numar de alegatori.
1. Geografia electorala, in cazul careia circumscriptiile electorale sunt inegale ca numar de alegatori pentru alegerea acestor autoritati.2. Colegiile electorale sunt inegale ca numar de alegatori si fie aleg acest numar de reprezentanti, fie aleg un numar diferit de reprezentanti.3. Votul plural - potrivit acestuia alegatorii din aceasi circumscriptie electorala dispun de mai multe voturi pentru aceasi autoritate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.