Sistemul decizional al MT

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.72

nivel: Facultate

Decizia vizeaza atat activitatea curenta cat si cea de perspectiva. Decizia MG se constituie ca un mijloc de infaptuire a obiectivelor. Cu ajutorul deciziei se determina locul fiekrei subunitati si a fiecarui salariat la solutionarea sarcinilor. Prin decizii se coordoneaza in spatiu sit imp resursele. Un loc important il detine clasificarea deciziilor (clasificare=tipologie). Fiecare clasificare s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul decizional al MT

Decizia vizeaza atat activitatea curenta cat si cea de perspectiva. Decizia MG se constituie ca un mijloc de infaptuire a obiectivelor. Cu ajutorul deciziei se determina locul fiekrei subunitati si a fiecarui salariat la solutionarea sarcinilor. Prin decizii se coordoneaza in spatiu sit imp resursele. Un loc important il detine clasificarea deciziilor (clasificare=tipologie). Fiecare clasificare se face pe baza unor criteroo de clasificare.

In functie de aceste criterii exista mai multe tipuri:
1. Primul criteriu il reprezinta orizontul si implicatiile. In fuctie de acest criteriu avem: decizii stategice, decizii tactice si decizii curente.

Caracteristici:
Deciziile strategice se refera la o perioada mai mare de un an. De regula 3-5 ani. Contribuie nemijlocit la realizarea de obiective fundamentale sau derivate. Vizeaza ansamblul caracteristicilor si activitatilor firmei. Se adopta la nivelul MR Gen. Se integreaza in strategii, planuri sau programe pe termen lung sau mediu.
Deciziile tactice: se refera la o perioada de la o jumatate de an la 2 ani. Contribuie la realizarea obiectivelor derivate de gradul 1 sau 2, se adopta de catre MR de la nivelul 1 sau 2, se integreaza in politici, programe si planuri anuale.

Deciziile curente: se refera la perioade de cateva luni. Contribuie la realizarea obiectivelor individuale sau specifice. Se adopta la nivelul MT inferior si mediu.2. Cel de al doilea criteriu il reprezinta esalonul MG. Avem 3 tipuri de decizii: deciziile de tip superior, mediu si inferior.Deciziile de tip superior se adopta la nivelul MR Gen, pe baza unui MT participativ prin raportare la primul criteriu, deciziile de tip superior include in ele o parte apreciabila a deciziilor strategice si tactice.

Deciziile de tip mediu se adopta de regula de catre sefii de servicii, de sectii si de ateliere. Majoritatea acestor decizii sunt decizii curente si unele decizii tactice.
Deciziile de tip inferior se adopta de MR din esalonul inferior: sefii de birouri si de echipe. Includ numai decizii curente.

Deciziile imprevizibile: perioadele de adaptare si elementele implicate se cunosc doar cu putin timp inainte. Eficacitatea lor depinde de capacitatea decizionala a MR implicate. Decizia indifferent de tipul ei presupune existenta unor conditii principale. Sa existe unul sau mai multe obiective de atins. Aceste obiective trebuie sa fie precis definite sa poata fi cuantificate si masurata realizarea lor. Sa existe mai multe alternative de actionare din care sa se aleaga solutia optima. Sa existe si anumiti factori limitative.

Acesti factori limitative se refera la resursele de timp, bani, munca, la posibilitatile de productie. Deciziile trebuie sa raspunda la anumite cerinte. Decizia trebuie sa fie fundamentata stiintific. Autoritatea deciziei adoptata de catre MR trebuie sa fie acredidata de catre Consiliul de Administratie si A.G.A. (Adunarea Generala a Actionarilor) sa se realizeze unitatea de decizie si actiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.