Sistemul de tolerante si ajustaje pentru piese cilindrice

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.90

nivel: Liceu

2.1. Baza sistemului
Tolerantele si ajustajele pieselor cilindrice sunt grupate in doua sisteme: sistemul alezaj unitar si sistemul arbore unitar.Sistemul alezaj unitar prevede pentru toate alezajele aceeasi pozitie a campului de toleranta, tangent la linia zero: EI = 0 si ES = TD , (simbolul H ).Sistemul arbore unitar prevede pentru toti arborii aceeasi pozitie a campului de toleranta, ta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul de tolerante si ajustaje pentru piese cilindrice

2.1. Baza sistemului
Tolerantele si ajustajele pieselor cilindrice sunt grupate in doua sisteme: sistemul alezaj unitar si sistemul arbore unitar.Sistemul alezaj unitar prevede pentru toate alezajele aceeasi pozitie a campului de toleranta, tangent la linia zero: EI = 0 si ES = TD , (simbolul H ).Sistemul arbore unitar prevede pentru toti arborii aceeasi pozitie a campului de toleranta, tangenta si sub linia zero: es = o si ei = -- Td , (simbolul h ). Sistemul arbore unitar se foloseste numai in cazuri speciale bine justificate. De obicei, cand mai multe alezaje cu jocuri diferite se monteaza pe acelasi arbore.

2.2. Pozitia campului de toleranta
Dintre cele doua pozitii posibile, pozitia simetrica si pozitia tangenta la linia zero, s-a ales pozitia tangenta la linia zero. Pozitia simetrica este fireasca, in jurul valorii exacte, dar pozitia asimetrica este practica. Se ia in considerare evolutia dimensiunii in timpul prelucrarii.

Diametrul alezajului creste, iar diametrul arborelui scade. Apare posibilitatea de a se opri in campul de tolerante numai dupa ce s-a atins dimensiunea nominala, conform principiului maximului de material. Aceasta regula este valabila pentru toate piesele ce formeaza ajustaje cu joc (cele mai numeroase).

Pentru piesele de tip alezaj, baza sistemului (alezajul) are toleranta deasupra liniei zero cu EI = 0 si Dmin = N (simbolul, H), iar pentru arborii unitari toleranta este sub linia zero cu es = 0 si dmax = N (simbolul, h).2.3. Unitatea de toleranta

La prelucrarea arborilor si alezajelor cilindrice, urmarind acelasi reglaj, in conditii obisnuite de atentie s-a constatat ca domeniul diametrelor efective depinde de marimea diametrului. Domeniul de imprastiere al diametrelor este proportional cu radacina cubica din diametrul de reglaj.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.