Sistemul de siguranta al produsului alimentar

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Specific metodei HACCP este faptul ca se iau in considerare , nu numai elementele de identificare si analiza a pericolelor, ci si elementele de interventie- analiza punctelor critice, supravegherea - si elementele de evaluare a performantei- verificarea. Sistemul HACCP nu poate functiona singur . El este legat de stabilirea in prealabil a regulilor de buna practica - GHP sau GMP - privind: constr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul de siguranta al produsului alimentar

Specific metodei HACCP este faptul ca se iau in considerare , nu numai elementele de identificare si analiza a pericolelor, ci si elementele de interventie- analiza punctelor critice, supravegherea - si elementele de evaluare a performantei- verificarea. Sistemul HACCP nu poate functiona singur . El este legat de stabilirea in prealabil a regulilor de buna practica - GHP sau GMP - privind: constructia, amplasarea, utilajele, procesul tehnologic, personalul, curatenia si dezinfectia, combaterea daunatorilor, materiile prime si auxiliare folosite inclusiv apa - trasabilitatea produsului, transportul.

Dupa identificarea si evaluarea riscurilor care pot fi biologice, chimice sau fizice trebuiesc stabilite limite critice a unui parametru al produsului sau al procesului intr-un punct critic de control, a carei depasire/ nerespectare ar pune in pericol sanatatea sau viata consumatorului. Procesul de monitorizare trebuie sa aiba in vedere metoda de monitorizare, frecventa monitorizarii, personalul responsabil de monitorizare, personalul responsabil pentru evaluarea rezultatelor monitorizarii.

Pentru fiecare punct critic de control trebuie stabilite si documentate masuri corective specifice ce vor fi aplicate cand rezultatele monitorizarii indica ca punctul critic de control nu se incadreaza in limita admisa. Masurile corective trebuie sa asigure ca punctul critic de control este readus sub control si ca produsul fabricat in timp ce punctul critic de control nu a fost tinut sub control este tratat in conformitate cu prevederile procedurii stabilite pentru controlul si tratarea produsului neconform.

Se impune aplicarea unui ghid de masuri corective: Sistemul HACCP a fost pus la punct pentru prima data in 1959 de catre compania Pillsbury in proiectele sale de cercetare si realizare a produselor alimentare destinate programelor spatiale americane. La fundamentarea metodei HACCP au colaborat, alaturi de compania Pillsbury, Agentia Nationala pentru Aeronautica si Spatiul Cosmic a SUA (NASA), Laboratoarele Natick ale Armatei SUA si Grupul de Proiectare pentru Laboratoarele Spatiale al Fortelor Aeriene ale SUA. Problema pe care acest grup de cercetare a trebuit sa o rezolve a fost obtinerea de produse alimentare incapsulate pentru membrii misiunilor spatiale, absolute sigure pentru consum.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.