Sistemul circulator

1x punct

categorie: Biologie

nota: 8.67

nivel: Liceu

     Sistemul ciculator este format din inima, vasele sangvine si limfatice care alcatuiesc o unitate functionala coordonata si permanent adaptata nevoilor organismului.

     Inima

     Inima este un organ musculos,cavitar, tetracameral, care pompeaya ritmic în artere sângele pe care îl primeste prin vene. Desi la om cântareste aproximativ 300 g si are marimea pumnulu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul circulator

     Sistemul ciculator este format din inima, vasele sangvine si limfatice care alcatuiesc o unitate functionala coordonata si permanent adaptata nevoilor organismului.

     Inima

     Inima este un organ musculos,cavitar, tetracameral, care pompeaya ritmic în artere sângele pe care îl primeste prin vene. Desi la om cântareste aproximativ 300 g si are marimea pumnului unui adult, inima efectueaza o activitate uriasa, zilnic contractându-se de peste 100000 de ori si pompând peste 7200 de l de sânge. Sectionând inima, se constata ca este construita din doua atrii si doua ventricule, separate complet prin septurile interatrial si iterventricular. Fiecare atriu comunica cu ventriculul respectiv prin orificiile atrio-ventriculare prevazute cu valve, care se deschid doar intr-un anumit sens, spre venticule: stâng (biscupida) si drept (triscupida).     Structura histologica a inimii     Inima este alcatuita din tei straturi concentrice: endocard, miocard si epicard.

     Endocardul este constituit dintr-un endoteliu situat pe o membrana bazala ce se continua cu stratul subendotelial, format din fibre colagene, fibre de reticulina, fibre elastice, rare celule conjuctive si numeroase terminatii nervoase senzitive.

     Miocardul este constituit din fascicule de fibre musculare cardiace, orientate circular în peretele atriilor, si din fibre oblic-spiralate în ventricule.

     In peretele inimii. În afara celulelo miocardice, mai exista celule specializate în generarea si conducerea impulsulilor de contractie acestea constituie tesutul excitoconductor nodal.v

     Epicardul este o membrana epitelio-conjuctiva subtire ce acopera suprafata cardiaca si constituie foita viscerala a pericardului. Între foitele pericardului se gaseste cavitatea pericardica cu olama subtire de lichid, care favorizeaza alunecarea în timpulactivitatii cardiace.

     Vascularizatia inimii, extrem de bogata este asigurata de cele doua artere coronare care se desprind de la originea aortei si se împart în ramuri care nu se anastomozeaza între ele.Obstructia unei coronare sau a ramurilor sale provoaca necroza teritoriului cardiac deservit.

     Inervatia extrinseca a inimii este realizata prin fibre vegetative simpatice si parasimpatice formând plexul cardiac. Fibrele simpatice provin din ganglionii paravertebrali cervicali si exercita efecte stimulatoare asupra miocardului si vasodilatatoare coronariene. Fibrele parasimpatice provin din nervii vagi, nerveazapredominant nodulii sinoatrial si atrioventricular si au ca efect diminuarea activitatii cordului.     Proprietatile muschiului cardiac     Miocardul care din punct de vedere structural este un muschi striat are proprietati comune cu muschii striati, dar si o serie de proprietati caracteristice.

      -Ritmicitatea este proprietatea cordului de a se contracta succesiv ca urmare a impulsurilor contractiile generate de nodul sinoatrial. Aceste impulsuri sunt urmarea unor modificari metabolice care au loc în sistemul excitoconductor.

      -Conductibilitatea este proprietatea miocardului în specil a tesutului nodal de a conduce unde de contractie de la nivelul nodului sinoatrial în întreg cordul.

      -Excitabilitatea este proprietatea miocardului de a raspunde printr-o contractie la stimuli adecvati.

      -Contractilitatea este proprietatea miocardului de a se contracta atuci când este stimulat adecvat. Contractiile miocardului se numesc sistole iar relaxarile diastole.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.