Sistemul cheltuielilor publice

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

CP se materializeaza in plati, efectuate de catre stat din resursele mobilizate pe diferite cai, pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii necesare pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului.Continutul economic al CP se afla in stransa legatura cu destinatia lor. Astfel, unele cheltuieli exprima un consum definitiv de PIB, reprezentand valoarea platilor pe care le e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul cheltuielilor publice

CP se materializeaza in plati, efectuate de catre stat din resursele mobilizate pe diferite cai, pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii necesare pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului.Continutul economic al CP se afla in stransa legatura cu destinatia lor. Astfel, unele cheltuieli exprima un consum definitiv de PIB, reprezentand valoarea platilor pe care le efectueaza institutiile publice in formele specifice ale cheltuielilor curente, iar alte CP exprima o avansare de PIB, reprezentand participarea statului la finantarea formarii brute ce capital, atat in sfera productie materiale, cat si in sfera nemateriala.

In prezent CP sunt extrem de diversificate. Influenta economica a CP variaza in timp. Unele se manifesta direct, prin finantarea de catre stat a institutiilor publice pentru a putea functiona. Altele influenteaza indirect mediul economic si social si constituie astfel instrumente ale unei politici de transformare a mediului respectiv pentru al ameliora (distribuirea veniturilor suplimentare, sporirea comenzilor publice sau cresterea investitiilor).

Cheltuielile publice, in opinia savantului Iu. Vacarel, se refera la totalitatea cheltuielilor efectuate in sectorul public prin intermediul institutiilor publice (aparatul de stat, institutii social-culturale, armata, intreprinderi autonome), care se acopera fie de la bugetul statului (central sau local), fie din bugetele proprii, pe seama veniturilor obtinute.

Cheltuielile bugetare se refera numai la acele cheltuieli care se acopera de la bugetul administratiei de stat, din bugetele locale sau din bugetul asigurarilor sociale de stat si fondurilor de asigurari obligatorii de asistenta medicala.
Deci, cheltuielile bugetare au o sfera mai restransa decat cheltuielile publice in cadrul carora sunt cuprinse. Distinctiile efectuate intre aceste categorii de cheltuieli vizeaza:
Modul de efectuare a acestor cheltuieli:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.