Sistemul cardiovascular

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Miocardul este alcatuit din tesut muscular cardiac, tesut conjunctiv lax si vase sangvine. Tesutul muscular cardiac contine celule musculare striate cardiace lucratoare, sectionate longitudinal si transversal, si celule nodale. In grosimea miocardului se gasesc numai celule nodale de tip Purkinje, care formeaza reteaua Purkinje. Impulsul de contractie este generat de catre celulele P din nodulul s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul cardiovascular

Miocardul este alcatuit din tesut muscular cardiac, tesut conjunctiv lax si vase sangvine. Tesutul muscular cardiac contine celule musculare striate cardiace lucratoare, sectionate longitudinal si transversal, si celule nodale. In grosimea miocardului se gasesc numai celule nodale de tip Purkinje, care formeaza reteaua Purkinje. Impulsul de contractie este generat de catre celulele P din nodulul sino-atrial si transmis prin celulele T din nodulul sino-atrial si celulele Purkinje din reteaua Purkinje catre celulele musculare striate cardiace lucratoare din miocard.

Celula musculara striata cardiaca lucratoare are forma cilindrica si este mai scurta decat celula musculara striata scheletica. Pe sectiune longitudinala are forma de dreptunghi. Prezinta un singur nucleu ovalar, situat central. La capetele nucleului se pot observa aglomerari triunghiulare de granulatii galben-maronii. Aceste granulatii contin lipofuscina, o substanta rezultata din distrugerea organitelor celulei musculare cardiace. Celula musculara cardiaca nu se divide si nu se regenereaza. Celula musculara cardiaca se contracta si se relaxeaza pe tot parcursul vietii, se uzeaza treptat si se distruge. Este o celula musculara striata, deci prezinta atat striatii longitudinale, cat si striatii transversale.

Pe sectiune transversala, celula apare relativ rotunda. Sectiunea transversala poate trece prin nucleu, caz incare nucleul apare central, rotund. Sectiunea transversala poate trece la distanta de nucleu, caz in care nu se mai observa nucleul.
Celula musculara striata cardiaca lucratoare are capetele bifurcate, pentru a transmite impulsul de contractie la doua celule vecine, in loc de una, ceea ce mareste viteza de transmitere a impulsului de contractie la intreg cordul, si permite contractia simultana a atriilor, respectiv ventriculilor.

Aceste capete, la locul de unire cu celulele vecine, prezinta o zona in forma de scara denumita stria scalariforma. Portiunile orizontale ale scarii permit unirea stransa a celulelor lucratoare vecine. Portiunile verticale ale scarii permit trecerea impulsului de contractie de la o celula la alta.
Celulele musculare striate cardiace nodale formeaza sistemul nodal, care contine: nodulul sino-atrial, nodulul atrio-ventricular, fasciculul His si reteaua Purkinje. In interiorul celulelor nodale au loc modificari biochimice ritmice, care au ca rezultat generarea impulsului de contractie pentru celulele cardiace. Celulele nodale sunt de trei tipuri: celule P, celule T si celule Purkinje.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.