Sistemul cardiovascular

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Facultate

Celula musculara striata cardiaca lucratoare are forma cilindrica si este mai scurta decat celula musculara striata scheletica. Pe sectiune longitudinala are forma de dreptunghi. Prezinta un singur nucleu ovalar, situat central. La capetele nucleului se pot observa aglomerari triunghiulare de granulatii galben-maronii. Aceste granulatii contin lipofuscina, o substanta rezultata din distrugerea org[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul cardiovascular

Celula musculara striata cardiaca lucratoare are forma cilindrica si este mai scurta decat celula musculara striata scheletica. Pe sectiune longitudinala are forma de dreptunghi. Prezinta un singur nucleu ovalar, situat central. La capetele nucleului se pot observa aglomerari triunghiulare de granulatii galben-maronii. Aceste granulatii contin lipofuscina, o substanta rezultata din distrugerea organitelor celulei musculare cardiace. Celula musculara cardiaca nu se divide si nu se regenereaza. Celula musculara cardiaca se contracta si se relaxeaza pe tot parcursul vietii, se uzeaza treptat si se distruge. Este o celula musculara striata, deci prezinta atat striatii longitudinale, cat si striatii transversale.

Pe sectiune transversala, celula apare relativ rotunda. Sectiunea transversala poate trece prin nucleu, caz incare nucleul apare central, rotund. Sectiunea transversala poate trece la distanta de nucleu, caz in care nu se mai observa nucleul.
Celula musculara striata cardiaca lucratoare are capetele bifurcate, pentru a transmite impulsul de contractie la doua celule vecine, in loc de una, ceea ce mareste viteza de transmitere a impulsului de contractie la intreg cordul, si permite contractia simultana a atriilor, respectiv ventriculilor.

Aceste capete, la locul de unire cu celulele vecine, prezinta o zona in forma de scara denumita stria scalariforma. Portiunile orizontale ale scarii permit unirea stransa a celulelor lucratoare vecine. Portiunile verticale ale scarii permit trecerea impulsului de contractie de la o celula la alta.Celulele musculare striate cardiace nodale formeaza sistemul nodal, care contine: nodulul sino-atrial, nodulul atrio-ventricular, fasciculul His si reteaua Purkinje. In interiorul celulelor nodale au loc modificari biochimice ritmice, care au ca rezultat generarea impulsului de contractie pentru celulele cardiace.

Celulele nodale sunt de trei tipuri: celule P, celule T si celule Purkinje.Celulele P sunt cele mai mici, de forma rotunda, cu nucleu central rotund. Prezinta foarte putine miofibrile, dispuse la periferie. Celulele P prezinta glicogen dispus in jurul nucleului, glicogen care se dizolva in timpul colorarii preparatelor prin metoda H.E., si zona din jurul nucleului ramane alba, necolorata. Celulele P se gasesc in centrul nodulilor sino-atrial si atrio-ventricular.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.