Sistemul bancar in Romania

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dupa decembrie 1989, a inceput procesul de tranzitie de la economia centralizata la economia de piata. Dar implicit o economie centralizata presupunea asumarea unui risc. Acest fapt este uitat adesea in zilele noastre: noul sistem presupune ca fiecare companie sau banca sa-si asume propriul risc. Teama pentru riscul sistemic se abate asupra noastra cu toate ca avem experienta riscului sistemic din[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul bancar in Romania

Dupa decembrie 1989, a inceput procesul de tranzitie de la economia centralizata la economia de piata. Dar implicit o economie centralizata presupunea asumarea unui risc. Acest fapt este uitat adesea in zilele noastre: noul sistem presupune ca fiecare companie sau banca sa-si asume propriul risc. Teama pentru riscul sistemic se abate asupra noastra cu toate ca avem experienta riscului sistemic din perioada de tranzitie.

Una dintre cheile acestei reforme trebuia sa fie crearea unei piete orientate, a unui sistem bancar descentralizat. Din aceasta cauza, este un lucru sigur faptul ca fara banci puternice si profitabile, economia pietei romanesti nu putea fi salvata.
Noua economie se putea baza pe un sistem liber de piata - pentru bunuri, servicii, munca si bani.Daca nu ar fi existat acest sistem, bancile nu ar fi devenit "perfect aliniate" si "disciplinate", nu ar fi ascultat ordinele bancii centrale. Vorbind despre pietele libere sau intreprinderile libere, ne putem intoarce la sistemul in care exista o singura banca, in care toate resursele erau distribuite in concordanta cu planul central.

Criticile la adresa unui sistem bancar competitiv nu acorda, adesea, prea multa atentie problemelor situatiei opuse.
Bancile comerciale din Uniunea Europeana nu au numai libertate economica, dar si autonomie reala, respectand, desigur, regulile jocului bancilor nationale. Fara profitabilitatea si operativitatea sistemului bancar, o economie de piata se va dezintegra. Cand bancile falimenteaza sau sistemul bancar se prabuseste, economia de piata este in pericol.

Bancile ar trebui sa crediteze direct afacerile care pot inregistra profituri. Nici securitatea sociala nici cea politica nu ar trebui sa intervina. Intr-o economie de piata, nu exista alte legi mai importante decat profitul. Aceasta lectie poate fi uitata datorita speculatiilor. Dar poate fi, de asemenea, uitata intr-un sistem de productie si schimb centralizat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.