Sistemul bancar

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.71

nivel: Facultate

In sens larg institutiile de credit sunt intermediari financiari care colecteaza resursele disponibile pe piata (unele in anumite limite si conditii) si, cu anumite exceptii, le utilizeaza pentru acordarea de imprumuturi pe principiul "depozitele mici finanteaza creditele mari". Exista o mare varietate de contexte in care institutiile financiare isi desfasoara activitatea si modalitatea de regleme[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul bancar

In sens larg institutiile de credit sunt intermediari financiari care colecteaza resursele disponibile pe piata (unele in anumite limite si conditii) si, cu anumite exceptii, le utilizeaza pentru acordarea de imprumuturi pe principiul "depozitele mici finanteaza creditele mari". Exista o mare varietate de contexte in care institutiile financiare isi desfasoara activitatea si modalitatea de reglementare a pietei s-a modificat de-a lungul timpului.

Deasemenea bancile au evoluat si in sens de specializare si in sens de universalitate, in functie de politicile de reglementare sau dereglementare. Actualmente predomina viziunea compartimentarii pietei, fiecare tip de entitate financiara fiind reglementata de legi specifice. Cu toate acestea majoritatea marilor institutiilor financiare sunt de fapt grupuri (holdinguri) oferinfd servicii de bancassurance. si leasing. Ca urmare a practicii si a legislatiei din majoritatea tarilor cea mai larg raspandita este banca comerciala universala, deoarece aceasta maximizeaza utilitatea.

Din toate activitatile bancare, cele mai importante la nivel microeconomic (banca) si macroeconomic (sistemul economic si financiar.Banca este persoana juridica romana sau straina licentiata de BNR. Exista mai multe motivatii obiective pentru care institutiile de credit trebuie sa obtina o licenta de functionare de la autoritatea monetara a tarii pe teritoriul careia opereaza si anume:institutiile de credit sunt supravegheate de bancile centrale;institutiile de credit ofera servicii publice iar unele categorii de institutii de credit (cooperativele de credit) isi deruleaza anumite operatiuni.

Cele din grupul serviciilor de plati, prin intermediul bancilor (de exemplu in tara noastra nu au acces direct la unicul operator de servicii de transfer de fonduri si anume TransFonD);institutiile de credit gestioneaza resurse monetare importante si ar fi un mediu ideal de ascundere a banilor murdari si ar putea favoriza finantarea terorismului. De aceea exista prevederi care cer ca actionarii sa fie cunoscuti si cu reputatie iar sursele de provenienta a capitalurilor sa fie licite si orice operatiune suspecta trebuie raportata (oficiului national contra spalarii banilor).

Incredintand avutul lor institutiilor de credit, acestea au nevoie de reputatie iar procesul de acordare a licentei de functionare, posibilitatea suspendarii acesteia si supravegherea confera credibilitate.Institutiile de credit o data ce primesc licenta sunt inscrise intr-un Registru care poate fi consultat pe site-ul BNR (bnr.ro). In acest document se pastreaza toata evolutia unei institutii de credit (falimente, retrageri de licente, schimbari de nume, fuziuni etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.