Sistemul administrativ din Franta

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.35

nivel: Facultate

Autoritatea legislativa
In mod normal, legislatia este votata de Parlament. PArlamentul francez este bicameral: Adunarea Nationala si Senatul. Adunarea NAtionala este aleassa pentru cinci ani prin vot direct universdal. Senatul este ales prin vot universal indirect de catre grupul electoral al “grands electeurs”.

Un mandat de senator este acordat pentru noua ani [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul administrativ din Franta

Autoritatea legislativa
In mod normal, legislatia este votata de Parlament. PArlamentul francez este bicameral: Adunarea Nationala si Senatul. Adunarea NAtionala este aleassa pentru cinci ani prin vot direct universdal. Senatul este ales prin vot universal indirect de catre grupul electoral al “grands electeurs”.

Un mandat de senator este acordat pentru noua ani si 1/3 din Senat se reinnoieste la fiecare 3 ani. Spre deosebire de Adunarea Nationala, Senatul nu poate fi dizolvat. In toate deciziile importante Adunarea Nationala are putere decizionala finala.

Structurile associate Adunarii Nationale si Senatului sunt urmatoarele comitete: Comitetul de Aprobare in special pentru domeniul legislative si la finantelor, care variaza de la o camera la alta si care este grupul principal de acceptare a taxelor inainte ca acestea sa fie dezbatute public; Comitetul de Selectie poate fi constituit la cererea membrilor parlamentului pentru a examina propunerile particulare ale parlamentarilor; Comitetele de Ancheta si Control pot fi constituite pentru probleme particulare si au o putere de investigare foarte mare.

Sistemul electoral se bazeaza pe reglementarile cuprinse in Codul Electoral. Pentru alegerile parlamentare (Adunarea Nationala) forma de vot aplicabila din 1991 consta in organizarea a doua runde de vot pentru un singur candidat. Franta este impratita pentru aceasta in 587 centre de alegatori. Un membru al Parlamentului trebuie sa fie sustinut de cel putin 100000 de locuitori.

In cazul alegerilor pentru Senat, reprezentantii din marile districte (cinci senatori sau mai mult) sunt alesi in funtie de numarul de voturi, iar in alte situatii prin balotaj. Cativa senatori sunt numiti in diferite moduri sa reprezinte cetatenii francezi rezidenti in strainatate. Pentru alegerile regionale exista o reprezentare proportionala bazata pe listele departamentale.

Pentru alegerile de la nivelul districtelor, scrutinul se desfasoara in doua runde de vor pentru un singur reprezenatant. Pentru alegerle municipale, sistemul de votare este mai complex si variat in functie de marimea localitatii. Trebuie stiut tootusi ca cei 81 de repezentatni francezi in Parlamentul European sunt alesi potrivit unei liste, care a fost conceputa tot pe principiu reprezentarii proportionale.

Autoritatea executiva
Este divizata intre Presedintele Republicii si Primul Ministru. Nominalizarile pentru posturile din activitatile civile si militare, de la cel mai inalt nivel al statului, sunt de competenta Predesintelui Republicii. Noominalizarea pentru posturile de consilieri de stat, prefect si director in administratia publica, sunt facute de catre Consiliul de Ministri.
Guvernul central

Seful Guvernului este Primul Ministru. Guvernul este format din Primul Ministru, un numar mare de ministere si secretariate de stat. Structura Guvernului poate varia. Unii minstri sunt denumiti ministri secretari de stat si au un rol important in echipa guvernamentala. Acestia pot fi secondati de alti ministri. Niciun membru al Guvernului nu poate fi membru al Parlamentului.

Exista aproximativ 20 de departamente ministeriale cu structuri administrative cvasipermanente. Ministrii si secretarii de stat au propiile lor birouri conduse de catre asistenti. Primul Ministru care este numit de catre Presedintekle Republicii, este responsabil pentru actiunile Guvernuliu. Acesta organizeaza activitatea Guvernului si este ajutat de asistenti si de Secretariatul General al Guvernului.

Secretariatul General al Guvernului are rolul central in derularea multor proceduri administrative care implica activitatea Guvernului. Membrii Secretariatului lanseaza propuneri Parlamentului si verifica legalitatea actelor semnate de Presedintele Republicii si de Primul Ministru. Acesta verifica legalitatea tuturor textelor inainte de a fi publicate in Jurnalele oficiale.

“Revista oficiala” functioneaza sub autoritatea Primului Ministru. Alte structuri care se afla sub autoritatea Primului Ministru sunt: Directia Generala pentru Administratie si Servicii Publice, Centrul Interministerial de Informatica Administrativa, Serviciul Informare si Difuzare, Secretariatul Genreal pentru Aparare Nationala, Secretariatul General pentru Cooperare Internationala care coreleaza activitatea ministerelor cu legislatia europeana si asigura implementarea deciziilor Uniunii Europene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.