Sistemul achizitiilor publice

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.45

nivel: Facultate

Intre elementele componente ale sistemului intervin relatii specifice atingerii scopului general.In cadrul sistemului, elementele componente interactioneaza intre ele conditionandu-se, potentandu-se sau anihilandu-se unele pe celelalte.

Elementele componente ale sistemului sunt:autoritatea de reglementare;
autoritatile contractante;operatorii economici;supraveghetorii sistem[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul achizitiilor publice

Intre elementele componente ale sistemului intervin relatii specifice atingerii scopului general.In cadrul sistemului, elementele componente interactioneaza intre ele conditionandu-se, potentandu-se sau anihilandu-se unele pe celelalte.

Elementele componente ale sistemului sunt:autoritatea de reglementare;
autoritatile contractante;operatorii economici;supraveghetorii sistemului. Relatiile care se stabilesc intre elementele sistemului sunt de regula:de comert, unde o parte solicita sa cumpere produse, servicii si lucrari si cealalta sa le vanda;de suport, unde o parte solicita sprijin pentru aplicarea regulii jocului si cealalta il ofera;de supraveghere, unde o parte aplica regula jocului si cealalta verifica aplicarea corecta a acesteia;de infaptuire a dreptatii, unde partea lezata isi valorifica un drept pe calea actiunii in instanta.

Regula jocului este creata de autoritatea de reglementare si consta in normele aplicabile in procedurile de atribuire a contractului de achizitie publica. Sistemul achizitiilor publice desemneaza totalitatea regulilor si actiunilor referitoare la cheltuirea banilor publici si in care cererea lansata de organismele de interes public se intalneste cu oferta propusa de un operator economic.

1.1. Autoritatea de reglementare
In cadrul sistemului de achizitie publica autoritatea de reglementare este reprezentata de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, denumita in continuare ANRMAP.ANRMAP este o institutie publica independenta, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului.Rolul fundamental al ANRMAP este elaborarea, promovarea si implementarea politicii in domeniul achizitiilor publice.

1.2.Autoritati contractante
In cadrul sistemului, autoritatile puterii publice si alte persoane juridice de drept privat ce desfasoara activitati in domeniul utilitatilor sunt denumite autoritati contractante si joaca rolul de cumparator. Acestea, dispunand de resurse financiare, incearca sa satisfaca nevoile comunitatii de produse, servicii ori lucrari publice prin atribuirea de contracte. Este autoritate contractanta:oricare organism al statului - autoritate publica sau institutie publica - care actioneaza la nivel central ori la nivel regional sau local.

Operatorii economici sunt interesati sa intre in relatii contractuale cu organismele statului pentru a-si atinge scopul pentru care s-au infiintat de a desfasura activitati in conditii de eficienta economica.Prin operator economic se intelege orice furnizor, prestator sau executant care ofera in mod licit pe piata produse, servicii si/sau executa lucrari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.