Sistemul Solar

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Mercur este planeta cea mai apropiata de Soare, inconjurandu-l o data la fiecare 88 zile. Luminozitatea sa variaza intre -2,0 si 5,5 in magnitudine aparenta, dar nu este usor de vazut fiindca cea mai mare separare unghilara (cea mai mare elongatie) fata de Soare este de doar 28,3, insemnand ca se poate vedea doar imediat dupa apusul Soarelui. In comparatie cu celelalte planete, despre Mercur se s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul Solar

Mercur este planeta cea mai apropiata de Soare, inconjurandu-l o data la fiecare 88 zile. Luminozitatea sa variaza intre -2,0 si 5,5 in magnitudine aparenta, dar nu este usor de vazut fiindca cea mai mare separare unghilara (cea mai mare elongatie) fata de Soare este de doar 28,3, insemnand ca se poate vedea doar imediat dupa apusul Soarelui. In comparatie cu celelalte planete, despre Mercur se stiu putine lucruri: singura nava spatiala care s-a apropiat de Mercur a fost Mariner 10 (1974-1975), care a cartografiat doar 40 - 45 % din suprafata planetei.

Fizic, planeta Mercur este similara in aparenta cu Luna, fiind impanzita de cratere. Ea nu are sateliti naturali si nici o atmosfera mai densa. Planeta are un nucleu mare de fier care genereaza un camp magnetic de 100 de ori mai slab decat cel al Pamantului. Temperatura la suprafata planetei Mercur variaza de la aproximativ 90 K pana la 700 K, punctul subsolar fiind cel mai fierbinte si fundul craterelor de langa poli fiind punctele cele mai reci.

Observatii inregistrate ale planetei Mercur dateaza din vremea sumerienilor, in al treilea mileniu inaintea erei noastre. Romanii au numit planeta dupa zeul mesager Mercur (in Grecia Hermes, in Babilonia Nabu), probabil datorita miscarii aparent rapide. pe cerul crepuscular. Simbolul astronomic pentru Mercur este o versiune stilizata a capului zeului avand o palarie cu aripi, pe un caduceu, un antic simbol astrologic. Inainte de secolul 5 i.Hr. astronomii greci credeau ca planeta e formata din doua obiecte separate: una vizibila doar la rasarit si cealalta vizibila doar la apus. In India planeta a fost denumita Budha, dupa fiul Chandrei (al Lunii).

Culturile chineza, coreana, japoneza si vietnameza fac referiri la planeta Mercur sub denumirea de "Steaua apei", denumire bazata pe cele Cinci Elemente.Suprafata planetei Mercur este foarte similara in aparenta cu cea a Lunii, pe ea existand campii intinse gen "mare"(numele de mare a fost dat de observatorii din antichitate care credeau ca petele negre de pe suprafata Lunii sunt mari si oceane iar partile luminoase sunt continente) si cratere numeroase, indicand ca planeta este geologic inactiva de miliarde de ani. Numarul mic de misiuni fara echipaj spre Mercur dovedesc ca geologia acestei planete este cea mai putin inteleasa dintre planetele terestre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.