Sistemul Bancar European in conditiile monedei unice

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Prima etapă a început în 1957 și a corespuns obiectivului Tratatului de la Roma care avea ca scop transformarea piețelor naționale într-o singură piață comună.

A doua etapă referitoare la armonizarea reglementărilor bancare a început mai concret în 1977 odată cu adoptarea Primei Directive Bancare (Directiva 77/780/EEC) referitoare la coordonarea legilor, reglementărilor și preveder[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemul Bancar European in conditiile monedei unice

Prima etapă a început în 1957 și a corespuns obiectivului Tratatului de la Roma care avea ca scop transformarea piețelor naționale într-o singură piață comună.

A doua etapă referitoare la armonizarea reglementărilor bancare a început mai concret în 1977 odată cu adoptarea Primei Directive Bancare (Directiva 77/780/EEC) referitoare la coordonarea legilor, reglementărilor și prevederilor legislative ale instituțiilor de credit.A treia etapă corespunde procesului de definitivare a Pieței Interne (1983-1992). A patra etapă corespunde creării unei singure monede.

P?nă în 1980 imaginea sistemului bancar este cea a unui sistem fragmentat, chiar dacă în 1973 prin Directiva 73/183/EEC au fost abolite restricțiile în ceea ce privește organizarea și prestarea de servicii și activități bancare în realitate sistemele bancare a majorității țărilor erau restricționate de un larg set de constr?ngeri, îndeosebi cele care vizau controlul fluxurilor de capital.

Studiul lui Dermine evidențiază cele mai importante restricții ca fiind următoarele: controlul ratei dob?nzii, controlul capitalului, reglementări în ceea ce privește participarea băncilor la activități de intermediere de valori mobiliare prin intermediul burselor de valori, restricții privind înființarea de sucursale în străinătate, resticții privind intrarea băncilor noi pe piață, plafonarea creditelor, cerințe obligatorii privind investițiile, restricții în domeniul asigurărilor.

Cea mai aplicată restricție era cea care viza controlul ratei dobanzii aplicată în toate țările analizate cu excepția Olandei și Marii Britanii. Controlul fluxurilor de capital era practicat de majoritatea țărilor europene ( printre care cele mai semnificative precum Franța, Italia, Spania, Irlanda) liberalizarea capitalului fiind efectivă doar în Germania, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie.

Deasemenea băncile aveau restricții în desfășurarea unor activități de intermediere în valori mobiliare în Danemarca, Spania, Franța, Italia, Marea Britanie și Portugalia iar activitățile de asigurări erau restricționate în Germania, Danemarca, Spania, Franța, Italia, Olanda și Portugalia.

Plafonarea creditului s-a utilizat în Danemarca, Spania, Franța, Italia și Portugalia iar intrarea noilor bănci pe piață a fost descurajată în Spania, Grecia și Italia. Observăm că țările în care acționau cele mai multe resticții au fost Danemarca, Spania, Franța, Italia și Portugalia iar cele mai liberale au fost Belgia, Luxemburg, Germania, Marea Britanie și Olanda cele care domină industria bancară și în zilele noastre.

Țările Uniunii Europene au o experiență proprie în ceea ce privește ritmul și istoria restructurării sistemelor bancare. Înainte de a studia recentele evoluții, cateva din aceste modele pot fi rememorate atunci cand este posibil, printr-o cuprindere a explicațiilor recentelor evoluții.

La sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 procesul de restructurare și concentrare bancară a avut loc în țări mici ale Uniunii Europene, cum ar fi: Danemarca și Olanda. Acest proces a condus la crearea unor largi instituții naționale pregătite pentru competiție în cadrul unei piețe unice, sau ca o parte regională a acesteia.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.