Sisteme,metode si tehnici de management

1x punct

categorie: Management

nota: 6.99

nivel: Facultate

3. Metode și tehnici speciale de management -acest grup de metode se folosește pentru rezolvarea cât mai eficientă a unor probleme specifice diferitelor funcții ale conducerii
a.Metoda diagnosticării: diagnosticarea este acea metodă folosită în management, pe baza constituirii unei echipe multidisciplinare, din manageri și executanți, al cărei conținut principal constă în identificarea punc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme,metode si tehnici de management

3. Metode și tehnici speciale de management -acest grup de metode se folosește pentru rezolvarea cât mai eficientă a unor probleme specifice diferitelor funcții ale conducerii
a.Metoda diagnosticării: diagnosticarea este acea metodă folosită în management, pe baza constituirii unei echipe multidisciplinare, din manageri și executanți, al cărei conținut principal constă în identificarea punctelor forte și, respectiv, slabe, ale domeniului analizat, cu evidențierea cauzelor care le generează, finalizată în recomandări cu caracter corectiv sau de dezvoltare.

b.Ședința – constă în reunirea mai multor persoane pentru un scurt interval de timp sub coordonarea unui manager, în vederea soluționării în comun a unor sarcini cu caracter informațional sau decizional.
c.Delegarea – constă în atribuirea temporară de către un manager a uneia din sarcinile sale de serviciu unui subordonat, însoțită și de competența și de responsabilitatea corespunzătoare.

d.Tabloul de bord – este un ansamblu de informații curente, prezentate într-o formă sinoptică, prestabilită, referitoare la principalele rezultate ale activităților firmei sau a unora dintre ele și la factorii principali ce condiționează derularea lor eficace și eficientă.
e.Metode de stimulare a creativității personalului
-brainstorming-ul (asaltul de idei)– are drept scop emiterea unui număr cât mi mare de idei privind modul de rezolvare a unei probleme, în speranța că în cadrul sau prin combinarea lor se va obține soluția optimă.

Calea de obținere a acestor idei este aceea a stimulării și dezvoltării creativității în cadrul grupului, în condițiile unei atmosfere permisive, ca urmare a înlăturării evaluării ideilor emise și deci a eliberării participanților de inhibiție, de frica de a nu greși, prin provocarea unui fenomen asemănător unei reacții în lanț și producerea de asociații noi de idei pertinente.

Brainstorming-ul se derulează în cadrul unei reuniuni formate dintr-u grup restrâns de persoane, 5-12, de preferință cât mai eterogene din punct de vedere al pregătirii și ocupațiilor. Grupul se întrunește sub conducerea unui coordonator, care îndeplinește atât rolul de animator, cât și de moderator, în funcție de evoluția desfășurării reuniunii. Durata optimă a brainstorming-ului este de 15-45 minute.

-matricea descoperirilor – concepută pentru generarea de idei noi, pe baza efectuării, de o manieră sistematică, a tuturor combinațiilor posibile între factorii de un anumit fel, sau între factorii de 2 categorii diferite. Matricea descoperirilor se prezintă sub forma unui tabel cu intrare dublă în care factorii sau variabilele care se confruntă se plasează pe orizontală și verticală, realizându-se astfel toate combinațiile posibile de câte două elemente, chiar dacă aparent între ele nu există legături.

Metoda se poate utiliza în vederea obținerii de idei pentru un nou produs. În acest scop se poate folosi o matrice tehnico – economică, ce se bazează pe faptul că un produs reprezintă rezultatul unor factori tehnico – materiali (materii prime, procedee tehnologice, echipamente) și a unor factori economico – sociali (satisfacerea unei anumite comenzi sau necesități sociale, pe o anumită piață, cu un anumit cost).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.