Sistemele teologice egiptene

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Liceu

- Qeb simbolizeaza pamantul, din care rasare viata. de retinut ca la egipteni se inverseaza genurile acestui cuplu: daca la alte popoare cerul este masculin, iar pamantul este feminin, aici pamantul este masculin iar cerul feminin. proveniti din Shu si Tefnut, cei doi nasc la randul lor cuplurile Osiris-Isis si Seth- Nephtys. Qeb este considerat in sistemul heliopolitan ca fiind primul rege, care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sistemele teologice egiptene

- Qeb simbolizeaza pamantul, din care rasare viata. de retinut ca la egipteni se inverseaza genurile acestui cuplu: daca la alte popoare cerul este masculin, iar pamantul este feminin, aici pamantul este masculin iar cerul feminin. proveniti din Shu si Tefnut, cei doi nasc la randul lor cuplurile Osiris-Isis si Seth- Nephtys. Qeb este considerat in sistemul heliopolitan ca fiind primul rege, care avea ca simbol cobra (ouraeus), ce reprezenta puterea si intelepciunea.

- faraonii vor purta pe frunte in aceasta semnificatie o cobra de aur.
- Nut este zeita cerului, fiind reprezentata de o femeie tanara, aplecata peste sotul ei, Qeb. de asemenea, este redata sub chipul unei vaci avand trupul pictat cu stele. in fiecare seara ea inghite discul solar (Ra), pentru a-l reda plin de stralucire a doua zi, in zori.
c. Osiris si Isis :este perechea cea mai populara din religia egipteana, deoarece de ei se leaga una dintre cele mai frumoase mitologii egiptene.

- relatia de apropiere cu oamenii i-au facut foarte iubiti de oameni.
- el este un zeu al vegetatiei, care moare si invie. ulterior, prin aceasta ucidere ritualica, Osiris va deveni zeul mortii, numit si ADomnul Tacerii>>, cel care conduce regatul subteran, Duat.
- cetatea lui era Abydos, locul unde se credea ca ar fi fost si el ingropat. de aceea, egiptenii considerau ca fiind cea mai mare cinste sa poata fi ingropati, deoarece se credea ca cei morti aici au parte de o judecata lejera si astfel vor beneficia de fericire.

- astfel, Abydos era un oras al pustiei, unde mumiile s-au pastrat aproape intacte, deoarece nisipul uscat este un conservant natural.
- legendele il prezinta pe Osiris ca fiind primul rege al Egiptului (dupa Plutarch, in lucrarea De Iside et Osiride). acesta i-ar fi civilizat pe oameni, invatandu-i sa se hraneasca cu roadele pamantului.
- Diodor din Sicilia spune ca Osiris i-a invatat pe oameni sa nu se mai manance unii pe altii, dupa ce Isis le-a descoperit folosinta graului si a orzului, care mai inainte cresteau fara sa fie cultivate.

- de asemenea, tot Osiris este cel care le-a descoperit oamenilor vita de vie si le-a dat acestora cunostintele arhitecturale si impulsul de a zidi cetati mari si temple frumoase.in ceea ce priveste ideea de nemurire sau mai precis cea de inviere, care se leaga de viata lui Osiris, mitologia are cateva variante. intr-una din ele, Osiris este prezentat ca rege al Egiptului, care este subminat de catre fratele lui, Seth si de alti 72 de conspiratori.

- Seth ii ia pe furis masura lui Osiris si face un sarcofag frumos ornamentat, iar la un ospat promite ca va da acest cufar celui care va incapea cel mai bine in el. Osiris intra in sarcofag, care este inchis de Seth si aruncat in Nil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.