Sisteme urbane europene

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Termenul trama, a aparut in scoala geografica franceza, insemnand repartitia spatiala a asezarilor, caracteristicile sale rezultand din densitatea lor in spatiu. (ex. trama densa, trama rarefiata etc).
Termenul armatura a fost utilizat alternant cu cel de retea, la noi aparand doar in cateva studii sau cursuri universitare; situatia acestui termen este la fel si in literatura europeana (mai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme urbane europene

Termenul trama, a aparut in scoala geografica franceza, insemnand repartitia spatiala a asezarilor, caracteristicile sale rezultand din densitatea lor in spatiu. (ex. trama densa, trama rarefiata etc).
Termenul armatura a fost utilizat alternant cu cel de retea, la noi aparand doar in cateva studii sau cursuri universitare; situatia acestui termen este la fel si in literatura europeana (mai ales cea anglo-saxona).Termenul de retea de asezari (rurala, urbana sau integrata) este extrem de des utilizat, regasindu-se in dictionare, inca din secolul al XVII-lea, cu sensul de tesut; concept, devine incepand cu secolul al XIX-lea.

Astazi, notiunea de retea corespunde la trei mari ansambluri: unul care inglobeaza realitati fizice concrete (drumuri, vene, tesuturi, atomi etc), altul elemente de organizare (retele tehnice teritoriale), iar al treilea se refera la relatiile dintre indivizi si grupuri sociale.
Cele mai importante studii in domeniul notiunii de retele urbane (pe care o putem extrapola la reteaua de asezari) le aduce scoala franceza, in special prin Rochefort si Hautreux, care isi axeaza cercetarile cu precadere pe retelele de orase.

Sistemul de asezari - definitie, scurt istoric, structura
Cu privire la sistemul urban, au fost emise multe definitii, fiecare reflectand un anumit mod de gandire, corelat cu nivelul de cunoastere al perioadei in care a fost emisa (definitia).
Astfel, in anii '70, A.R. Pred, considera ca "un sistem de orase este definit ca un ansamblu national sau regional de orase care sunt interdependente intre ele, astfel incat orice schimbare semnificativa in activitatile economice,

structura profesionala, venitul sau populatia unuia dintre orase va antrena direct sau indirect modificari in activitatile economice, structurile profesionale, venitul sau populatia unuia sau a mai multor elemente ale ansamblului". O alta definitie a sistemului de asezari il considera ca un "agregat bine structurat de asezari, intre care s-au stabilit relatii de interdependenta, integrare si ierarhizare".
L. Bourne individualizeaza trei nivele ierarhice care se structureaza astfel: unul este national, distingandu-se metropola nationala si reteaua de centre metropolitane; al doilea se constituie la nivel regional, in jurul centrului regional, iar al treilea la nivel urban, caruia i se asociaza centrele locale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.