Sisteme radio adaptive in gama undelor scurte

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pana in anul 1995 acestea prevedeau ca fiecare utilizator sa inainteze o cerere de frecventa la biroul de radiocomunicatii ITU - RB (ITU Radiocommunication Bureau). Dupa examinarea bazei de date si a compatibilitatii cu frecventele aflate deja in uz, ITU - RB aloca frecventa (frecventele), inscriind-o in acelasi timp intr-un catalog international - MIFR (Master International Frequency Register). DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme radio adaptive in gama undelor scurte

Pana in anul 1995 acestea prevedeau ca fiecare utilizator sa inainteze o cerere de frecventa la biroul de radiocomunicatii ITU - RB (ITU Radiocommunication Bureau). Dupa examinarea bazei de date si a compatibilitatii cu frecventele aflate deja in uz, ITU - RB aloca frecventa (frecventele), inscriind-o in acelasi timp intr-un catalog international - MIFR (Master International Frequency Register).

Tinand cont de caracterul variabil, dependent de ionosfera, al comunicatiilor radio HF, acest proces de cerere-alocare de frecvente s-a dovedit a fi greoi si ineficient. Aceasta deoarece modul in care se modifica frecventele optime de utilizare depinde de locatia statiilor, anotimp, momentul din zi, activitatea solara etc., lucru care conduce la necesitatea de a utiliza cu totul alte frecvente decat cele alocate (aprobate) de ITU - RB.

Avand in vedere cele de mai sus, in 1995, cu ocazia Conferintei Mondiale de Radiocomunicatii ITU - WRC-95 (ITU World Radiocommunication Conference) s-a pus problema simplificarii sistemului de alocare a frecventelor HF.Acest lucru a fost determinat si de dezvoltarile tehnologiilor de realizare a sistemelor radio HF moderne, capabile sa exploateze spectrul frecventelor HF intr-un mod inteligent, prin alegerea frecventelor optime de propagare si evitarea celor utilizate de alte statii. Astfel, in octombrie 1996, Grupul de studiu a adoptat un set nou de recomandari - "Sisteme MF/HF adaptive".

Aceste recomandari au ridicat, pentru prima oara in cadrul ITU, aspecte tehnice si operationale specifice sistemelor radio adaptive in gama undelor scurte: "controlul automat al sistemelor si retelelor radio"; "implicatiile tehnice si operationale ale utilizarii unor subbenzi din spectrul de frecvente de catre sisteme adaptive HF"; "utilizarea comunicatiilor adaptive cu spectru imprastiat".

Prima recomandare ITU in acest domeniu - ITU-R.F.1110 - se referea la "Sisteme radio adaptive cu frecvente mai mici de 30 MHz" si mentiona cerintele de baza impuse unui sistem radio adaptiv, modul de selectie a frecventelor etc. Alte recomandari in domeniu, care au fost elaborate ulterior, sunt:"Managementul frecventelor pentru un sistem radio adaptiv, utilizand sondare oblica - FM-CW" (ITU-1997 - SG9 Meeting)"."Capacitatea de trafic a sistemelor radio controlate automat si a retelelor radio HF utilizate in servicii stationare" (ITU-R.F.1192).

"Utilizarea sistemelor de comunicatii radio adaptive cu spectru imprastiat in banda HF, de catre servicii stationare"
In urma acestor studii s-a ajuns la concluzia ca vechile reglementari (RRS-4.1) care limitau pana la interzicere utilizarea sistemelor adaptive trebuie inlocuite, impreuna cu modalitatile de alocare a frecventelor.

Astfel, s-a propus un amendament la reglementarea RRS-4.1, care stipuleaza ca "sistemele adaptive (in frecventa) trebuie sa limiteze automat numarul de frecvente utilizate simultan, la minimul necesar pentru asigurarea comunicatiei". Aceasta modificare a insemnat, practic, actul de nastere al sistemelor radio adaptive in gama undelor scurte.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.