Sisteme judiciare comparate

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.73

nivel: Facultate

Conseils des prud` hommes - Tribunalele de munca - sunt instante de drept comun in materia litigiilor de munca cu rolul de a solutiona cu putere de lucru judecat, litigiile dintre angajati si angajatori si de a incerca concilierea partilor. Aceasta procedura de conciliere constituie practic o prima faza obligatorie a judectii, in care biroul de conciliere - o sectie speciala, incearca obt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme judiciare comparate

Conseils des prud` hommes - Tribunalele de munca - sunt instante de drept comun in materia litigiilor de munca cu rolul de a solutiona cu putere de lucru judecat, litigiile dintre angajati si angajatori si de a incerca concilierea partilor. Aceasta procedura de conciliere constituie practic o prima faza obligatorie a judectii, in care biroul de conciliere - o sectie speciala, incearca obtinerea unei solutii amiabile.

Daca aceasta nu este obtinuta se trece la judecarea cauzei de catre un complet format din 2 consilieri de munca ai salariatilor si 2 ai patronatelor. In aceasta materie este instituita regula paritatii, adica hotararea trebuie data intotdeauna de cei 4 membri ai biroului de judecata. Divergentele acestora determina repunerea pe rol si prezidarea completului de catre un judecator delegat de la tribunalul de instanta.

Acesti consilieri au o dubla calitate, de judecatori alesi si de salariati in cadrul unei activitati profesionale. Competenta teritoriala este in functie de locul unde s-a prestat activitatea.Competenta materiala acopera litigiile izvorate din contractul de munca dintre angajat si angajator. Tribunaux paritaires des baux ruraux - Tribunalele paritare de bunuri rurale - functioneaza cate unul in circumscriptia fiecarui tribunal de instanta.

Ele sunt jurisdictii de prima instanta, cu exceptia litigiilor cu valoare pana la 2000 E, unde judeca si in ultima instanta. Este alcatuit dintr-un presedinte-judecator la tribunalul de instanta si de 4 asistenti-assesori, doi din partea arendasilor si doi din partea chiriasilor. Sunt jurisdictii intermitente, cu o activitate nepermanenta, in sesiuni ocazionale Jurisdictiile de securitate sociala cuprind de fapt o jurisdictie sociala si una medicala.

Aceste tribunale au o competenta generala, solutionand toate litigiile dintre organismele de securitate sociala si beneficiarii acestora, iar in litigii cu valoare de max. 2000 E, judeca si in ultima instanta. Competenta lor teritoriala se intinde asupra circumscriptiei teritoriale a unui organism de securitate sociala. Les juridictions de securite sociale - jurisdictiile in materie de securitate sociala - in alcatuirea acestui tribunal intra un judecator si 2 asesori.

Jurisdictia medicala, solutioneaza litigiile privind invaliditatea, incapacitatea de munca, ingrijiri medicale, malpraxis, functionand in fiecare directie regionala. Hotararile date de tribunalul contenciosului de incapacitate se solutioneaza de Curtea nationala pentru incapacitate si asigurari pentru accidente de munca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.