Sisteme informatice de gestiune

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 7.43

nivel: Facultate

Având în vedere structura, organizarea si deschiderea unui organism economic spre economia de piată, acesta trebuie privit cert ca un sistem integrat în sistemul social-economic global. Ca sistem, orice organism economic reprezintă un sistem economic, acesta fiind compus dintr-o multime de elemente, cu relatii si legături cauzale si
funcŃionale, cu obiective precise si conexiuni cu alte org[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme informatice de gestiune

Având în vedere structura, organizarea si deschiderea unui organism economic spre economia de piată, acesta trebuie privit cert ca un sistem integrat în sistemul social-economic global. Ca sistem, orice organism economic reprezintă un sistem economic, acesta fiind compus dintr-o multime de elemente, cu relatii si legături cauzale si
funcŃionale, cu obiective precise si conexiuni cu alte organisme economice si guvernamentale, fiind influentat si influentând, la rândul său, mediul economic si social.

Mecanismul de reglare al organismului economic trebuie să asigure
corelarea permanentă a evolutiei optimale, tinând seamă de interdependentele dintre subsistemele sale, de modificările intervenite, de perturbatiile apărute, atât în interiorul sistemului, cât si în afara lui. Definit ca sistem economic deschis, orice organism economic este format, generic, din trei subsisteme functionale interconectate:

1) subsistemul productiv, condus, operational sau operativ, care
realizează functia organismului economic (productie sau prestări servicii), este factorul de executie;
2) subsistemul informational, care asigură: comunicarea între celelalte
două subsisteme ale organismului economic; legătura organismului economic cu mediul exterior acestuia (economic, financiar-bancar);
3) subsistemul de conducere sau decizional, care controlează si conduce
sistemul operativ prin intermediul sistemului informational.

Sistemul informational reprezintă ansamblul informatiilor, fluxurilor
informationale, procedurilor si mijloacelor de tratare a informatiilor menite să contribuie la realizarea obiectivelor principale ale organismului economic. Concret, sistemul informational apare ca un complex de oameni si de activităti practice, de echipamente si de proceduri orientat către modelarea proceselor de conducere cu ajutorul unor operatii de prelucrare a informatiilor, bazat pe folosirea metodelor si mijloacelor tehnice cu preponderentă automatizate.

Sistemul informational presupune folosirea metodelor moderne de calcul,
programarea, optimizarea proceselor de conducere si elaborarea de metode
previzionale, precum si tipizarea unor documente la nivelul conducerii, cât si a structurilor subordonate. El reprezintă legătura între sistemul de conducere (decizional) si cel condus (operational, operativ).

Informatia reprezintă un instrument indispensabil în elaborarea procesului de conducere (decizional). Pentru aceasta se impune să se asigure compatibilitatea informatională a elementelor componente ale sistemului de conducere cu obiectivele cu care aceasta se conjugă realizându-se astfel, o întelegere univocă a tuturor informatiilor care circulă în sistem. Compatibilitatea informatională devine asadar un parametru principal la proiectarea sistemului informational al unui organism economic asigurând totodată operativitatea sistemului de conducere.

Rolul sistemului informational este de a oferi elementele de cunoastere
necesare conducerii organismului economic pentru realizarea unui management performant. Informatiile sunt necesare pentru previzionarea obiectivelor si mijloacelor de realizare a lor, adoptarea deciziilor, asigurarea unei organizări rationale, antrenarea factorilor de executie în realizarea obiectivelor, evaluarea rezultatelor obtinute, precizarea directiilor si modalitătilor de sporire a eficientei activitătilor ce se desfăsoară în cadrul organismului economic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.