Sisteme expert

1x punct

categorie: Informatica

nota: 9.55

nivel: Facultate

Sistemul expert, prin incercarea de a imita expertul uman, prezinta urmatoarele caracteristici: cunostintele sunt independente de mecanismul de rationament (modificarea unui anumit element nu influenteaza rationamentul);spre deosebire de programarea clasica (unde trebuie sa se descrie explicit toate prelucrarile intr-o maniera statica), sistemele expert se caracterizeaza printr-o abordare declarat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme expert

Sistemul expert, prin incercarea de a imita expertul uman, prezinta urmatoarele caracteristici: cunostintele sunt independente de mecanismul de rationament (modificarea unui anumit element nu influenteaza rationamentul);spre deosebire de programarea clasica (unde trebuie sa se descrie explicit toate prelucrarile intr-o maniera statica), sistemele expert se caracterizeaza printr-o abordare declarativa in care se specifica cunostintelece vor fi exploatate in mod dinamic de mecanismul de rationament;

Sistemele expert trebuie sa fie capabile sa explice rationamentele facute si sa argumenteze solutiile obtinute intr-o maniera asemanatoare expertului uman;cunostintele manipulate de sistemele expert sunt in principal de natura simbolica, spre deosebire de programele clasice care utilizeaza prepoderent date numerice;

sistemele expert trebuie sa fie capabile sa gestioneze baze de cunostinte de volum mare si sa trateze cunostintele inexacte sau incomplete;sistemele expert utilizeaza metode empirice bazate pe experienta care conduc la solutiile cele mai bune.sistemul expert este specializat intr-un anumit domeniu sin u in rezolvarea unei singure probleme ca programele informatice clasice.

Baza de cunostiinte contine ansamblul de cunostiinte specializate intr-un anumit domeniu. Astfel exista mai multe metode de reprezentare a cunostintelor, dintre care cele mai importante sunt:retelele semantice; regulile de productie; cadrele.

Procesul de creare a bazei de cunostinte este amplu si consta in:preluarea cunostintelor de la expertul uman;modelarea cunostintelor in conformitate cu cerintele metodei de reprezentare;introducerea in baza si validarea cunostintelor

b)Baza de fapte
Contine datele unei probleme concrete care urmeaza sa fie rezolvata (formulareaproblemei), precum si faptele rezultate in urma rationamentelor efectuate de motorul deinferenta asupra bazei de cunostinte.

c)Motorul de inferenta
Motorul de inferenta este elemental efectiv de prelucrare in sistemul expert care, pornind de la fapte (datele de intrare ale problemei) activeaza cunostintele corespunzatoare din baza de cunostinte, construind astfel rationamente care conduc la fapte noi.
Motorul de inferenta construieste un plan de rezolvare al problemei in functie de specificul acesteia, utilizand cunostintele din domeniul respective.

In urma actiunii motorului de inferenta intr-un anumit context, baza de cunostinte se imbagateste fie prin adaugarea unor elemente noi, fie prin modificarea celor existente.In consecinta, motorul de inferenta este un program care implementeaza altgoritmii de rationament (deductivi, inductivi sau mixti) dar care este independent de baza de cunostinte.

d) Modulul explicativ
Modulul explicativ are rolul de a prezenta intr-o forma larg accesibila, justificarearationamentelor efectuate de motorul de inferenta si, totodata, prezinta intrebarile la caretrebuie sa raspunda utilizatorul.

e)Modulul de achizitie a cunostintelor
Modulul de achizitie a cunostintelor are rolul de a transforma cunostintele din
forma in care le exprima utilizatorul, in forma sa interna. Totodata, acest modul asigura si interfata de comunicare cu baza de date.

f)Interfata cu utilizatorul
Interfata cu utilizatorul realizeaza dialogul utilizatorului cu sistemul expert in
sensul specificarii datelor de intrare si al furnizarii rezultatelor pentru problema de rezolvat.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.