Sisteme de reglare automata

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.79

nivel: Liceu

Elementele SRA, mentionate mai sus, se descriu prin una sau cateva ecuatii algebrice sau diferentiale cu parametri diferiti, care caracterizeaza principiul fizic de functionare al lor si care pot fi chiar neliniare. Tinand cont de numarul mare de elemente, numarul total de ecuatii devine si mai mare, alcatuind un sistem de ecuatii algebrice si diferentiale, liniare si neliniare, rezolvarea caruia [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sisteme de reglare automata

Elementele SRA, mentionate mai sus, se descriu prin una sau cateva ecuatii algebrice sau diferentiale cu parametri diferiti, care caracterizeaza principiul fizic de functionare al lor si care pot fi chiar neliniare. Tinand cont de numarul mare de elemente, numarul total de ecuatii devine si mai mare, alcatuind un sistem de ecuatii algebrice si diferentiale, liniare si neliniare, rezolvarea caruia devine o problema dificila, posibila numai cu ajutorul calculatorului.

Pentru iesirea din aceasta situatie, teoria sistemelor automate propune o metoda relativ simpla, dar universala, cunoscuta sub denumirea de metoda operationala, (sau sub alta denumire), bazata pe inlocuirea ecuatiilor diferentiale cu ecuatii algebrice cu ajutorul Transformatei Laplace si a variabilei ei s=d/dt, precum si pe reprezentarea fiecarui element printr-o functie de transfer (f,d.t.), iar a schemei bloc - printr-o schema structurala.

O functie de transfer, notata de exemplu prin H(s), se defineste ca raportul dintre imaginea marimii de iesire a unui element sau a unei bucle, (ca o functie de parametrul s) catre imaginea marimii de intrare pentru conditii initiale nule, adica reprezinta coeficientul complex ( dinamic si static) de amplificare (transfer) al lor : A doua conditie, necesara pentru obtinerea functiilor enumarate mai sus, consta inacordarea optima a SRA sau a parametrilor regulatorului electronic, care pot fi modificati usor in conformitate cu parametrii obiectului de reglare, care sunt, de regula, constanti.

Daca aceasta acordare este efectuata, SRA poate asigura performante dinamice (timp de pornire, oprire sau reglare) mult mai bune decat in bucla deschisa, iar daca nu este facuta, poate chiar sa nu functioneze de loc, adica sa fie instabil. Ca urmare, acordarea optima este obligatorie pentru implementarea in practica a oricarui sistem de reglare automata. Insa ea necesita, la randul ei, o cunoastere sau identificare a parametrilor statici si dinamici ai elementelor OR, care pot fi obtinuti pe baza ecuatiilor modelului matematic in raport cu semnalele de intrare si iesire.

In unele cazuri acest model nu este cunoscut, sau este cunoscut partial. De aceea au fost elaborate diferite metode analitice, grafo-analitice si experimentale de identificare a proceselor si OR [2-4]. Ultimele se bazeaza pe aplicarea unor semnale tipice la intrare, de exemplu a unui semnal treapta unitara, urmarind reactia in timp a semnalului de iesire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.